Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си Иван Станчов - именит български дипломат с благородна душа

Снимка: БГНЕС

На 92 г. във Великобритания почина бележитият български дипломат и министър на външните работи на България (1994-1995 г.) Иван Станчов. 

По примера на своя дядо, Димитър Станчов, посланик във Великобритания (1908, 1922-1924), външен министър (1906) и министър-председател на България (1907), той също оставя светла диря в историята на страната ни като отдаден родолюбец и общественик. През 1943 г. семейството му емигрира по политически причини, но след демократичните промени Станчов се завръща в България през 1990 г. Малко по-късно е назначен за посланик във Великобритания, първи български посланик в Ирландия, а след това и външен министър, почетен председател на Националния консултативен съвет на Дипломатическия институт. Носител е на множество престижни международни отличия, както за дейността си като дипломат, така и за безброй благотворителни инициативи. Той е единственият наш съвременник, на когото още приживе е кръстено училище (Българското училище „Иван Станчов" към Посолството на България в Лондон). 

„Иван Станчов служи всеотдайно на България, допринасяйки с много усърдие за изграждането и популяризирането на нейния нов и демократичен облик – написа държавният глава Румен Радев в съболезнователно писмо към семейството, колегите и близките на българския дипломат. – Губим един достоен българин, носещ дълбоко в сърцето си духа на Българското възраждане.“

Министерството на външните работи на България също изрази най-искрените си съболезнования на семейството и близките на Иван Станчов. 

„Ще го помним с неговия патриотизъм и загриженост за съдбата на България, с професионализма му, широкото сърце и душа – пише в съболезнователния адрес на МВнР. – С плам подпомагаше развитието на страната ни още от зората на демокрацията. Не преставаше да се занимава и с благотворителна дейност чрез фондацията си „Карин дом“ в помощ на деца със специални нужди и техните семейства. Кончината му за нас е голяма загуба!“ 

„Изключителна личност, родолюбец и великолепен джентълмен – написа директорката на Дипломатическия институт Таня Михайлова. – Голям, ренесансов и добър човек и приятел, който оставя след себе светла следа... Почивай в мир, приятелю!“ 

Поклон пред паметта му! 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05

Елена Арнаудова от Братислава: Словаците ценят и уважават България

Елена Арнаудова пристига в Словакия през 2004 г., когато след конкурс е избрана да оглави Българския културен институт в Братислава . В продължение на девет години тя се грижи за това българската култура да бъде представена по възможно най-добрия..

публикувано на 14.04.24 в 07:10