Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Д-р Аспарух Илиев: Вървим към по-спокойна фаза на пандемията, но има доста време дотогава

Няма съмнение, че през януари предстои нова Covid вълна и тя ще е много силна

Снимка: Личен архив

"Със засилване на ваксинацията в цял свят коронавирусът ще започне да мутира към по-поносима форма. Усещането и желанието на всички е, че навлизаме в една малко по-спокойна фаза, но все още има доста време, докато това стане. Очакванията на всички експерти са, че в края на 2022 година постепенно ще видим отслабване на Covid пандемията и ситуацията ще влезе в т.нар. сезонна фаза".

Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, ръководител на лаборатория в Берн.

Той предупреди, че няма съмнение, че през януари предстои нова Covid вълна и тя ще бъде много силна.

"Трябва да започнем много внимателно и структурирано да убеждаваме хората. В България виждам, че не се спазват мерките. Разболяването и смъртността е много по-висока, отколкото в Западна Европа, защото мерките се изпълняват само проформа и нямат никакъв ефект". 

Според него правителството трябва да следи за спазването на противоепидемичните мерки, защото иначе "само си играем на контрол на пандемията".

Д-р Илиев посочи анализи от Великобритания, които определи като най-достоверни и най-добре проведени:

"Те показват, че около 30-35% по-малко от заразените с Омикрон влизат в болница, отколкото инфектираните с предишните варианти на Covid-19. В същото време ще имаме много заразени - ако от 100 заразени ще постъпват в болница не 30, а 20 души, но в същото време имаме не 100 болни, а 1000 - тогава бройката въпреки всичко ще е много голяма".

От всички проучвания се знае, че хората, които са ваксинирани, особено и с бустерна доза, или ще бъдат изцяло защитени, или ще прекарат много леко Омикрон варианта, изтъкна медикът и уточни:

"Това, което не знаем, е неваксинираните как биха реагирали на този вариант". 

Той отново подчерта, че медицината досега не се е срещала с такъв вирус, който засяга цялото тяло - всички съдове, какъвто е Covid-19:

"Дори заразяването на децата - те са с малко симптоми, това не означава, че вирусът няма да нанесе дълготрайни щети на тялото. Бих предпочел моето дете да не прекарва този вирус, а да има защита с ваксина".

Неговата прогноза е с бустерната доза на ваксината да се достигне стабилен имунитет и да не се налагат нови дози нататък:

"Проблемът е в мутирането на вируса, което е природен феномен".

Интервюто на Людмила Железова с д-р Аспарух Илиев в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени