Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството отзовава консула във Валенсия Пламен Георгиев

Георгиев определи отзоваването си като реваншизъм и каза, че го е очаквал

| обновено на 05.01.22 в 17:16
Пламен Георгиев
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков предлага отзоваване на българския консул във Валенсия Пламен Георгиев, който бе назначен на поста през 2019 г.

Преди това Георгиев ръководеше Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), а общественото внимание бе насочено към него заради незаконно построяване на тераса. 

Според Кирил Петков с отзоваването на Георгиев се слага край на политическите назначения.

„Хора като Пламен Георгиев, който беше назначен изцяло по политически причини във Валенсия, Испания, аз предлагам колеги днес да го отзовем и това да бъде символът, че този тип политически назначения не са методът и начинът, по който нещата оттук нататък ще се случват“, каза премиерът в началото на днешното правителствено заседание.

Министерският съвет взе решение за освобождаване на генералния консул на Република България в град Валенсия Пламен Георгиев, съобщи впоследствие Министерство на външните работи.

Пламен Георгиев е назначен от политическата квота с Решение на МС на РБ № 495 от 9 август 2019 година, на основание чл. 63, ал. 5 от Закона за дипломатическата служба, по предложение на тогавашния министър на външните работи Екатерина Захариева, припомнят от МВнР.

Настоящото решение за освобождаването му от длъжността генерален консул във Валенсия, Кралство Испания, е свързано с оптимизиране на броя на лицата, назначени за ръководители на задгранични представителства извън състава на дипломатическата служба, който не следва да надхвърля 20 процента от общия брой на ръководителите на задгранични представителства във всеки даден момент, уточняват от външнополитическото ведомство.

След заседанието началникът на кабинета на Петков Лена Бориславова потвърди, че решението е взето. По думите ѝ политическата квота ще бъде намалена. Министерският съвет ще намали и броя на политическите назначения за дипломати.

"Политическата квота, която би трябвало да се излъчва по закон, е превишена от предишните редовни правителства", заяви Бориславова.

Като реваншизъм определи генералният консул на България във Валенсия Пламен Георгиев отзоваването си. За БНР той заяви, че не е изненадан от решението на правителството за освобождаването му и че е научил за него от медиите, че го е очаквал и не е изненадан.

Пред „Хоризонт“ Георгиев заяви:

„Решението, за съжаление, не ме изненада. Очаквах, че ще случи нещо такова предвид интересите, които засегнах на предишните работи, на които съм работил. В моята работа и като прокурор, след това вече и като ръководител на Антикорупционната комисия засегнах, огромни интереси и очаквах да има реваншизъм, още повече след като очевидно тези хора, чиито интереси съм засегнал, сега вече са се овластили.

По повод заявлението на премиера Кирил Петков, който нарече назначението му политическо, Пламен Георгиев коментира:

"Не назначението ми е политическо, а уволнението ми в момента е политическо, защото то става очевидно по причини, които не са свързани с моята работа. Тези назначения законът ги предвижда да са точно такива - има квота, която може да бъде назначена съвсем законосъобразно. Говорим за хора, които не са дипломати и като такова решение аз бях назначен“.

Пламен Георгиев заяви още, че няма да се върне до края на учебната година в България, защото сина му трябва да получи диплома и не иска да провали бъдещето му.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна