Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Месечен ръст на производствени цени в ЕС с 2% през ноември, а в България с цели 8,5 на сто

Евростат

Цените на производител в ЕС се повишиха през ноември 2021 г. с 2% спрямо октомври, а в еврозоната - с 1,8%, но след техен скок съответно с 5% и с 5,4% през октомври, показват данни на Европейската официална статистика.

Според данните на Евростат обаче производствените цени в България скочиха през ноември с цели 8,5% спрямо октомври, когато се повишиха с 4,5 на сто. По-силен растеж  на производствени цени през ноември беше регистриран единствено в Дания (с 10,3%).

Повишаването на цените на производител през ноември отново се дължи най-вече на нарастване на енергийните цени в ЕС 4,5% и в еврозоната с 3,5% спрямо октомври.

Спрямо ноември 2020 г. индексът на производствени цени (PPI) в ЕС и в частност в еврозоната се повиши с цели 23,7% след увеличение съответно с 21,8% и с 21,9% месец по-рано.

В България производствените цени през ноември 2021 г. скочиха с 35,4% спрямо същия месец година по-рано и след годишен ръст с 25,2% през октомври. По-силен ценови ръст беше отчетен в Ирландия (скок с 87,9%), Дания (с 51,7%), Румъния (с 40,4%) и Белгия (с 39,0%).

Силният растеж на производствени цени на годишна база през ноември също се дължи в най-голяма степен на скок на енергийните цени, като в целия Европейския съюз те се повишиха с 64,9% спрямо ноември 2020 г., а в еврозоната - с 66 на сто.

Нарастването на производствени цени предполага, че ще се запази и тенденцията на ускоряване на потребителската инфлация през ноември, като Евростат ще представи данните си за индекса на потребителските цени (CPI) в петък (7-и януари).

Графики на производствените цени в ЕС и еврозоната с и без енергийните цени


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна