Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Троян отбелязва 144 години от превземането на Троянския проход

Кадър от церемонията през 2018 г.
Снимка: Община Троян

В Троян днес ще бъде отбелязана 144-годишнина от превземането на Троянския проход, една от най-важните битки по време на Руско-Турската освободителна война и освобождението на града. Ще бъдат поднесени и венци и цветя пред паметниците на генерал Павел Карцов и на загиналите за свободата герои.

Генерал Павел Карцов пристига във вече опожарения Троян на 3 януари 1878 г., а ден по-късно воините му  тръгват към турските укрепления на билото на прохода при тежки зимни условия и минусови температури,  разказа историкът Венета Илиева.

„На места е имало преспи по 3-4 метра. Троянци осигуряват воловете, шейни, въжета, с които да се изтеглят оръдията. Колоната се е изкачвала 24 часа нагоре. На 5 януари вече и изкачено билото.“

Първият щурм е за  да се разузнае разположението на  укрепените турски позиции, а същинската атака започва на 7 януари сутринта.

„Генерал Карцов решава, че освен фронтално, турските части да бъдат обходени и от изток. Така полковник Греков излиза в тила на турците. Частта на генерал Татишчев  атакува фронтално. На 7 януари  в 2 часа след обяд частта на майор Духновски с щурм успява да  превземе западната позиция на турското укрепление. Троянският проход пада и това се счита за освобождението на Троян“, обясни Венета Илиева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени