Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да се работи за промяна на ценностната система на едно общество

Надежда Илиева: Демографската криза е следствие от висока смъртност и застаряващо население

Снимка: Ани Петрова

"Ние като учени още преди 10 години сме правили прогнози за броя на населението на България през 2020 година и тези резултати сега от националното преброяване са очаквани ", каза пред БНР доц. Надежда Илиева от Института по геофизика и география към БАН.

"Методиката, която използваме за преборяването, е доста прецизна и за нас това не е някаква изненада. Причините за демографската катастрофа са съвсем естествени, тъй като броят на населението се формира от два основни процеса - това естественото възпроизводство и механичното движение.

Влошаващите се показатели за естественото възпроизводство също са естествени и се наблюдават във всички държави в развития свят. За България е отличително е силно застаряващото население, което се видя последната година във високата смъртност по време на пандемията.

Смъртността през 2020 е била 18 промила, а предходните години тя е около 15 примила. Това е основният демографски проблем в България", поясни доц. Илиева.

Другите сериозни проблеми са ниската раждаемост, силно задълбочените демографски регионални диспропорции, силната поляризация в демографското пространство.

Снимка: БГНЕС

Ареалите с обезлюдяване са Северна и Централна България, Краище, Сакар-Странджанска област, към Елхово и Ямбол и цялата западна граница на България, особено се открояват Западните Родопи - Смолянско и Пазарджишко.

По думите на доц. Надежда Илиева водещите фактори за миграция на българите са икономическата стабилност, доходите, социалната сигурност.

"За България в сравнение със страните от бившия Източен блок, проблемът е, че тези водещи фактори за търсене на препитание извън родината, продължават много по-дълго време.

И ако след 1989 година плавно е намалявало населението, сега темповете, с които това се случва, са много по-интензивни. И главната причина за това е все по-застаряващото население", подчерта доц. Илиева в предаването "Хоризонт за вас".

В световен мащаб финансовото подпомагане на младите семейства е един от добрите начини за стимулиране на раждаемостта, препоръча експертът.

"За мен обаче и тези мерки са с краткотраен ефект. Според мен трябва да се работи за промяна на ценностната система на едно общество. Защото семейството и децата трябва да бъдат осъзнати като най-важното за нас хората", заяви доц. Надежда Илиева.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна