Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоанис Касулидис отново е начело на кипърската дипломация

| обновено на 10.01.22 в 14:33
Йоанис Касулидис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ветеран политик се завръща начело на кипърската дипломация. Йоанис Касулидис е новият министър на външните работи на Кипър, обяви днес президентът на страната Никос Анастасиадис.

Йоанис Касулидис поема поста на външен министър от Никос Христодулидис, който обяви оставката си в неделя, в сила от вторник. Христодулидис подаде оставка на фона на ескалиращ вътрешнопартиен спор в управляващата партия ДИСИ (”Демократичен сбор”) за плановете му да се кандидатира за президент на страната на изборите след една година.

Във вторник 73-годишният Касулидис ще положи клетва за третия си мандат начело на кипърската дипломация.

Новият член на кабинета има „успешна и продължителна служба в министерството“, се казва в съобщението за назначаването му. Йоанис Касулидис бе министър на външните работи в първото правителство на Никос Анастасиадис, в периода 2013 – 2018 г., и след завършването на мандата му съобщи, че се оттегля от политиката. Тогава негов наследник на поста стана именно Никос Христодулидис.

Касулидис е дипломат № 1 на Кипър и в периода 1997 – 2003 г. Той също така е бил член на кипърския парламент и евродепутат.

Връщането му в активната политика се свързва с възможни промени в ходовете на Никозия по Кипърския въпрос.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна