Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с три златни медала на ЕП по художествена гимнастика в Будапеща

България с три златни медала на ЕП по художествена гимнастика в Будапеща
Снимка: БФХГ - Анна Недкова

Българската художествена гимнастика записа поредна златна страница в историята си, след като днес на Европейското първенство в Будапеща (Унгария) българките завоюваха три златни медала от три възможни, а зрителите в зала "Ласло Пап" чуха българския химн три пъти. Това се случва за втора поредна година, след като на 20 май 2023-а в Баку националките отново спечелиха три титли в един ден.

Стилияна Николова донесе втора поредна европейска титла за България в многобоя, след като в Баку триумфира Боряна Калейн.

18-годишната Николова представи изключително силно всичките си четири композиции и събра 143.750 точки (35.700 на обръч, 37.200 на топка, 36.050 на бухалки, 34.800 на лента).

Възпитаничката на Валентина Иванова започна със страхотно изпълнение на бухалки и получи 36.050 точки, след което на лента също беше перфектна и беше оценена с 34.800 точки. На обръч Николова също беше уникална и записа 35.700 точки, а в последното си излизане на килима с топка беше недостижима и съдиите й дадоха с невероятните 37.200 точки - най-силната оценка на шампионата изобщо!


Миналата година в Баку 2023 тя се нареди трета след Калейн и София Рафаели, но този път показа изключителната си класа и взе златото безапелационно с огромна разлика през останалите гимнастички. За Стилияна Николова това е първа европейска титла след двата бронзови медала от Тел Авив 2022 и Баку 2023.

Боряна Калейн завърши на четвърто място. Българката, която беше защитаваща титлата си от Баку 2023, събра 135.550 точки, след като получи 34.150 точки на обръч, 33.300 на топка, 34.300 на бухалки и 33.800 на лента. Тя допусна неточности на обръч и на топка.

След това втората титла в многобоя спечели ансамбълът на България. Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева бяха безапелационни и в двете си изигравания. Възпитаничките на Весела Димитрова и Ясена Стойнева, които са европейски шампионки в многобоя от Баку 2023, получиха за композицията си с пет обръча изключително високата оценка от 39.150 точки.

На три ленти и две топки българките също играха страхотно и бяха оценени с 34.850 точки. Така те събраха 74.000 точки и взеха златните отличия за втора поредна година.


Третото злато за днес България спечели в отборната надпревара. Тимът в състав Боряна Калейн, Стилияна Николова, Елвира Краснобаева и ансамбъл жени защити отборната си титла с с 343.150 точки. На второ място е  Италия с 338.550, а на трето Израел с 334.500 точки.

Така България вече има пет медала от шампионата в Будапеща. Стилияна Николова спечели титлата в многобоя при жените, ансамбълът стана шампион в многобоя, а отборно също станахме първи. Дара Малинова взе сребро на лента, а Магдалена Вълкова бронз на топка на финалите на отделните уреди при девойките.

В последния ден на Европейското първенство утре ще бъдат раздадени още шест комплекта медали - на финалите на отделните уреди при жените и при ансамблите. Стилияна Николова ще спори за отличията на обръч, топка и лента, Боряна Калейн - на обръч и на бухалки, Елвира Краснобаева - на бухалки и на лента. Ансамбълът е сред фаворитите за медали на пет обръча и на три ленти/две топки. 


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна