Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Никой няма намерение да търгува с българската история

Проф. Ал. Маринов: КСНС е знак за РСМ да не разчита на разцепление в българската позиция

Ние показваме, че искаме да изграждаме пълноценни добросъседски отношения

Проф. Александър Маринов
Снимка: Стопкадър

"КСНС е знак, че българската позиция за Северна Македония ще бъде обсъдена и реализирана със съгласие на ключовите политически фактори на страната. Това е много важно, защото през последните месеци нашите съседи (РСМ) се опитваха да реализират една не особено позитивна тактика - чрез упражняване на натиск, чрез лобиране в някои столици в Западна Европа и чрез спонсориране на доста враждебни към България материали в чуждия печат, които изопачават българската позиция. Сега трябва да е ясно, че не си струва да разчитат на внасянето на някакво разцепление".

Коментарът направи пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев.

По думите му ядрото на българската позиция е спазването на основополагащи европейски критерии и принципи.

"Трябва да е ясно, че ние не разглеждаме процесите около РСМ като еднократен акт с формално значение. Ние наистина показваме, че искаме да изграждаме пълноценни добросъседски отношения, които са всякакви - икономически, културни, образователни и т.н. ... Разширяването на акцентите не е подценяване на историята, а осъзнаване, че не можем да градим днешните и бъдещите си отношения само около историята. Не смятам, че някой в България ще направи компромис по фундаменталните исторически въпроси, които са доказани от науката".

Никой няма намерение да търгува с българската история, категоричен беше проф. Маринов и добави, че историческите въпроси са за историците:

"За нас е много по-важно как днес се защитават и гарантират правата на хората, които се определят като българи в РСМ".

Проф. Маринов подчерта, че е много важно след приключването на КСНС участниците в него да проявят отговорност и сдържаност:

"Да не се опитват да използват тази проблематика за някакви конюнктурни изгоди".

"ВМРО се опитва да се представи като защитник на българските национални интереси. Бихме могли да им повярваме, ако не бяха толкова въвлечени в съмнителни практики с даването на български паспорти и българско гражданство. Това патриотарство няма смисъл", каза проф. Маринов в коментар на заканата на ВМРО, че ако правителството отстъпи от официалната българска позиция за Република Северна Македония, ще инициират национален референдум по темата.

Интервюто на Людмила Железова с проф. Александър Маринов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.