Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има знаци в прокуратурата, че полека нещата ще се нормализират

Проф. Ал. Маринов: България няма да отстъпи от позицията за РСМ

Решението не е в мораториумите, те са само помощно средство

Проф. Александър Маринов
Снимка: Стопкадър, NOVA

"Може да има промяна в технологията, в тактиката, в инструментариума на преговорите, но същността на нашата позиция към РСМ е ясна и България няма да отстъпи от нея. Тя е съобразена с базисни европейски ценности и принципи. ... Ние не спорим за някакви факти в учебниците, а за отношението към тези хора в Северна Македония, които се смятат за българи. Историята се превръща в претекст за нарушаване на тези права. Ние не търгуваме с историята си, ние просто не я фетишизираме, което е съвсем различно".

Коментарът направи пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев.

Лобистки натиск има, посочи той и уточни:

"Интензивните срещи на президента с влиятелни европейски ръководители дават резултат - нашата позиция става по-ясна и по-разбираема. ... Беше преместен фокусът от историческите въпроси върху съвременността. Нас ни вълнуват живите хора, които са тук и сега".

Проф. Маринов коментира правителството на Кирил Петков и служебните министри, които влязоха в него, като подчерта, че те не са нито деца, нито съпруги на президента:

"Те са хора, които споделят общи ценности с президента Радев. ... Ако има грешки, той ще ги казва, така че еманципирането не бива да се схваща като някаква свобода на действие, която освобождава от отговорност".

В България трябва да се наложи върховенството на правото, а прокуратурата има важна роля в това отношение, изтъкна той.

"Има знаци в прокуратурата, че полека нещата ще се нормализират. Често задават въпрос дали това няма да е сделка. Когато целта е важна и голяма, към нея са възможни различни подходи. Няма да има сделка, в смисъл, че няма да има индулгенции за престъпления. Поне това е гледната точка на президентската институция. Да ви припомня един случай, който в последните седмици много нашумя - с един много важен свидетел, който прокуратурата не искаше да разпита. Ще ви припомня, че големите битки срещу мафията в Италия и САЩ са спечелени с помощта на вътрешни хора, на които нещо е обещано, на които е дадена някаква гаранция, ако щете - гаранция.  Когато става дума да се пребори една организирана престъпна система, това не може да стане без вътрешни хора. Не можем да очакваме, че тези хора ще са готови на саможертва. Не става дума за това някой да овладее прокуратурата и да я използва по познатия за мнозина начин, а най-после нещата да се нормализират". 

"Решението не е в мораториумите, те са само помощно средство. Такива решения на парламента би трябвало да бъдат вземани само при форсмажорни обстоятелства. Оттам нататък трябва да се разработва нова енергийна политика и стратегия на държавата, защото не само България, а и света е в нова ситуация", коментира още проф. Маринов.

Интервюто на Людмила Железова с проф. Александър Маринов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим да се спрат тези фалшификации и разделения от Елван Атила и компания!  ДПС - Благоевград..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за електромобили ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай Китай се..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви новата военноморска стратегия на Киев Властите в Русия обявиха извънредно положение в части от..

публикувано на 07.07.24 в 20:42
Снимката е илюстративна, архив.

За 24 часа полицията залови 42 водачи, седнали зад волана пили, 11 - взели наркотици

42-ма водачи, шофирали след употреба на алкохол, и 11 - на наркотици, са заловени от полицията през последното денонощие в страната.  16 от водачите, заловени да карат след употреба на алкохол, са били с проби от 0,5 до 1,2 промила, а 26 - с над 1,2 промила. Един е отказал тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени..

публикувано на 07.07.24 в 20:14
Илюстративна снимка - поддръжници на Гръцката комунистическа партия на протест, архив, юни 2024 г.

Гръцката комунистическа партия с антивоенен протест на пристанището в Солун

Активисти на Гръцката комунистическа партия проведоха антивоенен протест на пристанището в Солун срещу използването на гръцки военни бази в мисии на НАТО. "Нито едно гръцко пристанище или летище не трябва да се използва за империалистическите цели на НАТО" -  скандираха активисти на комунистическата партия и много студенти на пристанището в Солун...

публикувано на 07.07.24 в 19:51
При обиск в домовете на арестуваните са намерени милиони евро в брой.

В Атина арестуваха 14 общински служители - организирана престъпна група за изнудване

Гръцката полиция разби организирана престъпна група за изнудване на собственици на заведения и магазини в Атина. Арестувани са 14 общински служители, участвали в престъпната схема. Повече от шест месеца са следени общински служители в Атина, за които е имало официални жалби за рекет срещу търговци в Атина. Служителите на общината са организирали..

публикувано на 07.07.24 в 19:29

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов, отдал живота си на радиото между 1977 и 1994 година, съобщиха наши колеги. Той е автор на сигналите на предаването "12+3" на "Хоризонт", които звучат в ефир вече 35 години. Сергей Джоканов беше и един от първите композитори на електронна музика в България...

публикувано на 07.07.24 в 19:24