Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има знаци в прокуратурата, че полека нещата ще се нормализират

Проф. Ал. Маринов: България няма да отстъпи от позицията за РСМ

Решението не е в мораториумите, те са само помощно средство

Проф. Александър Маринов
Снимка: Стопкадър, NOVA

"Може да има промяна в технологията, в тактиката, в инструментариума на преговорите, но същността на нашата позиция към РСМ е ясна и България няма да отстъпи от нея. Тя е съобразена с базисни европейски ценности и принципи. ... Ние не спорим за някакви факти в учебниците, а за отношението към тези хора в Северна Македония, които се смятат за българи. Историята се превръща в претекст за нарушаване на тези права. Ние не търгуваме с историята си, ние просто не я фетишизираме, което е съвсем различно".

Коментарът направи пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев.

Лобистки натиск има, посочи той и уточни:

"Интензивните срещи на президента с влиятелни европейски ръководители дават резултат - нашата позиция става по-ясна и по-разбираема. ... Беше преместен фокусът от историческите въпроси върху съвременността. Нас ни вълнуват живите хора, които са тук и сега".

Проф. Маринов коментира правителството на Кирил Петков и служебните министри, които влязоха в него, като подчерта, че те не са нито деца, нито съпруги на президента:

"Те са хора, които споделят общи ценности с президента Радев. ... Ако има грешки, той ще ги казва, така че еманципирането не бива да се схваща като някаква свобода на действие, която освобождава от отговорност".

В България трябва да се наложи върховенството на правото, а прокуратурата има важна роля в това отношение, изтъкна той.

"Има знаци в прокуратурата, че полека нещата ще се нормализират. Често задават въпрос дали това няма да е сделка. Когато целта е важна и голяма, към нея са възможни различни подходи. Няма да има сделка, в смисъл, че няма да има индулгенции за престъпления. Поне това е гледната точка на президентската институция. Да ви припомня един случай, който в последните седмици много нашумя - с един много важен свидетел, който прокуратурата не искаше да разпита. Ще ви припомня, че големите битки срещу мафията в Италия и САЩ са спечелени с помощта на вътрешни хора, на които нещо е обещано, на които е дадена някаква гаранция, ако щете - гаранция.  Когато става дума да се пребори една организирана престъпна система, това не може да стане без вътрешни хора. Не можем да очакваме, че тези хора ще са готови на саможертва. Не става дума за това някой да овладее прокуратурата и да я използва по познатия за мнозина начин, а най-после нещата да се нормализират". 

"Решението не е в мораториумите, те са само помощно средство. Такива решения на парламента би трябвало да бъдат вземани само при форсмажорни обстоятелства. Оттам нататък трябва да се разработва нова енергийна политика и стратегия на държавата, защото не само България, а и света е в нова ситуация", коментира още проф. Маринов.

Интервюто на Людмила Железова с проф. Александър Маринов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи. Междувременно йеменските бунтовници..

публикувано на 26.04.24 в 07:55
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 07:44
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Очаква се САЩ да обяви поръчка за оръжия за Украйна за $6 млрд.

Съединените американски щати (САЩ) днес ще бъдат домакин на виртуална среща на донорите на международна помощ за Украйна. Очаква се Вашингтон да обяви нови поръчки на оръжия за Украйна на стойност 6 милиарда долара, заяви американски представител, цитиран от агенция Ройтерс. Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията..

публикувано на 26.04.24 в 07:42

Здравните власти с мерки срещу коклюша. Какви ще са те?

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването..

публикувано на 26.04.24 в 07:36

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Почти всеки четвърти..

публикувано на 26.04.24 в 07:34

Венци за загиналите от трудови злополуки поставят пред КНСБ

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 07:32
Димитър Главчев

Заседание на служебния кабинет, решава бюджети на агенции и министерства

Служебното правителство се събира на редовно заседание в 13 часa. По предложение на министър-председателя ще бъдат одобрени допълнителни разходи по бюджетите на различни ведомства и агенции. Сред тях са: Националния статистически ниститут, Aгенцията "Държавен резерв и военновременни запаси", Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за ядрено..

публикувано на 26.04.24 в 07:28