Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на инфлацията в Китай в края на 2021 г.

Китайската инфлация отслабна по-рязко от очакваното в края на 2021 г. най-вече в резултат на спад на цените на храните, като и производствената инфлация се забави допълнително, показват данни на официалната статистика на азиатската държава.

Индексът на потребителски цени (CPI) нарасна през декември 2021 г. с 1,5% на годишна база, но след повишение с 2,3% през ноември, съобщи Китайското национално статистическо бюро, докато очакванията бяха за по-слабо забавяне на инфлацията до 1,8 на сто.

Цените на храните спаднаха с 1,2% спрямо година по-рано, а цените на нехранителните стоки се повишиха с 2,1%.

Основната инфлация, която изключва променливите цени на храните и енергията, пък се запази стабилна през декември, нараствайки за втори пореден месец с 1,2 на сто.

На месечна база общите потребителски цени в Китай се понижиха през декември с 0,3% спрямо ноември при очаквания за нарастване с 0,2%.

В същото време растежът на производствени цени се забави през декември до 10,3% от 12,9% месец по-рано при очаквания за повишаване на индекса на производствени цени (PPI) с 11,1 на сто.

Отслабването на производствените и на потребителските цени в Китай е в резултат на спад в цените на петрола, както и на усилията на властите в Пекин да осигури доставки на стоки и храни. Това отслабване на инфлацията дава възможност за разхлабване на паричната и лихвена политика на Китайската централна банка през 2022 г., ако това се наложи на фона на възникващите огнища на коронавирусния вариант Омикрон и последващите локдауни в редица големи градове в страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна