Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В бестселъра „Размах“ Дейвид Епстийн разбива мита за успех след 10 000 часа

Снимка: Сиела

Как многостранно развитите хора успяват в един тясно специализиран свят?

Този интригуващ въпрос намира в пълна степен отговори и примери в бестселъра „Размах“ на известния спортен журналист Дейвид Епстийн (р.1980).

В книгата си авторът развива темата за съвременните прийоми за придобиване на едно или друго умение и доказва защо според него истинската сила на човешкия ум не е в заучаването на някакъв занаят, спорт или метод до съвършенство, а в експериментирането – придобиването на собствен опит и често разширяване на кръгозора с наглед странична информация.

Неслучайно „Размах” е в Топ 5 на Бил Гейтс за книгите от 2020 г.

Тя е основополагаща в разбиването на един от големите митове – че е нужно човек да преживее 10 000 часа в определена сфера и работа, за да придобие ниво на професионализъм и майсторство, коментира пред Радио София писателят Захари Карабашлиев.

Според Дейвид Епстийн тази теория (мит) е базирана на изключения. Мнозина Нобелови лауреати, шампиони, световноизвестни музиканти и милиардери са преминали през много различни области, експериментирали са с различни професии и са се учели от своите грешки, като именно този разностранен опит им е дал основата и вдъхновението да разгърнат потенциала си.

Хора, които копаят в своята област, но имат широкия поглед, широкия размах, те ще могат да реагират по-лесно и адекватно на моментните трудности, които идват неизбежно. Опитът дава възможност за преодоляване на големите проблеми.

Епстийн стига до термина “generalists” - даже не многостранно развити, а многостранно развиващи се хора, допълни още Карабашлиев.

Чуйте неговото мнение за книгата „Размах”, потърсено и записано от Елмира Джома.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна