Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Още може да се гласува за “дума на годината“ за 2021-ва

| обновено на 17.01.22 в 09:36
Снимка: kaksepishe.com

Кои са най-важните теми, които ни вълнуваха през миналата 2021 година, може най-лесно да разберем чрез езика. Промяната в речника ни е главоломна и тя следва както световните събития, така и процесите, които са от ключово значение конкретно за България.

В кампанията „Думи на годината с Как се пише? за първи път в открито и широкомащабно можеше да се гласува за доминиращите и знакови за България думи и изрази на 2021 година.

„Много бяха темите, които ни вълнуваха. Преживяваме интензивен период като общество и е трудно да се спрем само на една дума, затова ще обявим първите три, за които гласуват хората“, казва д-р Павлина Върбанова, създател на платформата за грамотност „Как се пише?“.

„А когато се вгледаме в това, можем да потърсим повече допирни точки между нас в момент, в който социалната дистанция започва да дава своето негативно отражение в много области“, смята Доротея Николова, учител по български език и литература и журналист. Така ще можем да водим по-смислени, целенасочени и аргументирани дискусии, надяват се още организаторите на инициативата.

Актуалните езикови употреби показват тенденциите в обществения разговор, убедени са организаторите на инициативата. Думите на годината ще ни помогнат да изчистим фоновия шум и да се замислим значими ли са били темите, които са ни занимавали, качествен ли е бил диалогът в медиите и социалните мрежи.

10-те предложения са определени от журито на инициативата – д-р Павлина Върбанова, доц. Георги Лозанов, Веселина Седларска, Константин Вълков и Доротея Николова. То разгледа 30-те най-популярни предложения на участниците в първия етап.

Думите, върху които се спря журито са: антиваксър, бустерна доза, ваксина, зелен сертификат, избори, изчегъртвам, преценям, промяна, Харвард, чекмедже.

Третият етап на изследването, в който всеки от нас може да гласува за три от тези думи,  започва от днес. Очаквайте резултатите от проучването на 20 януари.

За проучването разказаха в “Нашият ден“ Павлина Върбанова и Доротея Николова.

“Начинът, по който говорим, е най-бързият път към важните теми. Оказа се, че 2021-ва година има много теми и не можем толкова лесно да изберем една, че даже и три, както се стремим в това проучване.

От думите, които хората предложиха, журито се спря на 10, от които всеки от нас до сряда вечерта може да гласува и да избере. 

Първата тема, която много рязко се откроява при избора на хората е борбата с пандемията, четирите думи, които говорят за това са – анитваксър, бустерна доза, ваксина и зелен сертификат.

Другата тема е политическата – там също имаме четири-пет думи: избори, изчегъртване, промяна, Харвард и чекмедже.

И една малко по-особена дума сме включили в тази анкета, това е думата преценям. Тя е част от един израз, който придоби много голяма популярност в социалните мрежи.“

Повече за мотивите за избор на десетте думи и целта на изследването чуйте от разговора в звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.