Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Георги Кадиев: Таван за бонусите във всички администрации

Георги Кадиев
Снимка: Борислава Борисова

"Темата с бонусите винаги е деликатна. Хората трябва да бъдат стимулирани. Вътрешни правила биха поставили таван на получените пари. Трябва да има таван във всички администрации при раздаване на допълнително материално стимулиране. Важно е как са разпределени парите - дали едни не вземат пет пъти повече от другите". 

Това коментира пред БНР Георги Кадиев, бивш зам. финансов министър, по повод информация от гражданско сдружение "БОЕЦ" за солидни суми, разпределени като бонуси в НАП. 

Според него информацията трябва да е публична "в осреднена степен". 

В предаването "12+3" той допълни: 

"Това, че НАП са събрали повече пари през 2021 година е добре, но не е критерий за по-високи бонуси. 2020 година беше слаба заради пандемията, затова е ниска база в сравнение с 2021 година. При високата инфлация през 2021 година НАП събира по-високо ДДС без особено усилие. Има ръст на икономиката, печалби на фирмите, оттам идва корпоративният данък. По-ниската безработица означава и повече заети, повече приходи от данъка върху физическите лица и повече приходи от осигуровки. Важни критерии са - ревизионна дейност на НАП, нулеви ревизии, обжалвания, спечелени или изгубени от НАП, несъбрани суми по ревизионни актове". 

Интервюто с Георги Кадиев можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.