Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

РЗИ-София въвежда ограничения за заведенията и дистанционно обучение

Картата, която показва заетостта на Covid леглата вече ще е с 5 района

| обновено на 20.01.22 в 18:09
Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС, архив

Частично онлайн обучение и намален наполовина капацитет в заведенията, се обсъжда да се въведе от понеделник в София. Причината е, че столицата вече е в трети етап, според Националния оперативен план. 

От понеделник вероятно учениците от 1-ви до 4-ти клас, както и тези в 7-ми, 10-ти и 12-ти ще учат присъствено, останалите преминават временно онлайн. Това обяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев:

"Учениците от 5, 6, 8, 9, 11клас да преминат в електронна среда към момента до настъпването на тази междусрочна ваканция, която вече беше обявена. Така беше предвидено и в Националния план - да има ротация при третия етап. Ако се стигне вече до следващия, последен, четвърти етап, и особено ако бъдат включени и по-голяма част от областите, вероятно такова решение може би ще се вземе на национално ниво, но това зависи от ситуацията".

Обсъжда се още намаляване на капацитета на заведенията, както и работното им време до 22:00 часа. Влизането ще става със зелен сертификат: 

"Ограничаване на 50% от капацитета и като работна площ, и като лица, заети в обектите, които са със значение за общественото здраве - заведения за хранене, за развлечение по смисъла на член 124 от Закона за туризма".

До утре трябва да излезе заповедта на РЗИ София, която да регламентира препоръките на Вътрешноведомствения пандемичен комитет.

Другите области от страната, където заболеваемостта е висока и вече са взети мерки на местно ниво са Благоевград, Бургас, София-област, Перник, Видин, Стара Загора и Пловдив.

Промени ще има в картата, която показва заетите легла за пациенти с Covid в страната. Тя вече ще е разделена на 5 области, а информацията в нея ще се обновява постоянно: "Областите са прегрупирани така, както вървят и пациентите към най-големите болници, особено университетските болници, съответно София, Плевен, Врана, Стара Загора, Пловдив са така районирани. Най-голяма е западната област, тъй като в София са повече от половината интензивни легла въобще за страната. В този район са 8 области, откъдето идва и основният поток от пациенти".

Картата, която показва заетостта на болничните легла за пациенти с Covid-19, ще бъде прегрупирана и вече ще е с пет района. Разработва се програма, с която в реално време ще се актуализира информацията за заети легла, обяви още доц. Кунчев: 

"Областите са прегрупирани така, както вървят и пациентите към най-големите болници, особено университетските болници. Съответно София, Плевен, Варна, Стара Загора, Пловдив са така районирани. Най-голяма е Западната област, логично, тъй като в София са повече от половината интензивни легла въобще за страната. Всъщност в този район са осем области, откъдето идва и основният поток от пациенти".

Доц. Кунчев коментира, че все още не се обсъжда премахването на зеления сертификат за наличие на антитела: 

"Знаете моето лично мнение като епидемиолог, като експерт. За момента с оглед на настроенията и това, че много хора са разчитали на тях и ги имат, и да се вземе такова решение, то ще е с достатъчно дълъг период тези хора да имат възможност да реагират. Засега не сме вземали такова решение".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.