Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектобюджетът предвижда 12% ръст на средната учителска заплата от април

Снимка: МОН

С около 12% ще се увеличи средната учителска заплата от април. Така тя ще достигне 125% от средното възнаграждение в страната. Това съобщиха от Министерството на образованието във връзка с представения по-рано днес законопроект за държавния бюджет за тази година.

Общо за заплати в системата на образованието през тази година ще бъдат дадени допълнително 315 милиона лева. Повишението на заплатите на педагозите ще се обезпечи с 239 млн. лв., а с останалите средства ще се покрият увеличените разходи за възнагражденията на непедагогическите специалисти.

В бюджета са предвидени още 10% повече пари за издръжка на детските градини и училищата за покриване на по-високите разходи за ток, отопление, горива, вода.

На общините се дават 85 млн. лв. за премахване на всички такси в детските градини от април.

Шестнадесет милиона лева ще отидат за по-качествено и здравословно хранене на децата в предучилищните групи и учениците до четвърти клас.

И през тази година учениците ще могат да почиват безплатно на море или в планина по националната програма „Отново заедно“. Бюджетът ѝ ще е близо 23 милиона лева. Програмата бе спряна временно миналата година заради ръст на заболелите от коронавирус.

В бюджета за тази година са заложени повече средства и за висше образование и наука.

Предвидените общи разходи за политики в областта на образованието и науката през 2022 г. са в размер на 6,407 млрд. лв.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна