Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Василев предвижда 710 лв. минимална заплата и 3400 лв. максимален осигурителен доход от април

Ръст на икономиката от 4,8%, дефицит от 4,1% от БВП и до 7,3 млрд. лв. нов дълг в рамката на Бюджет 2022

| обновено на 21.01.22 в 16:10
Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев
Снимка: БГНЕС, архив

Като „бюджет на икономическия растеж“ определи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев изготвения проект на финансова рамка. В нея е заложен икономически растеж от 4,8%.Тя ще влезе в сила от 1 април, от когато минималната работна заплата ще се увеличи от 650 на 710 лева. Въпреки недоволството на част от бизнеса, максималният осигурителен праг се увеличава от 3 000 на 3 400 лева.

Какво още предвижда проектобюджета за тази година

От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лева, обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. До тази сума се увеличава и обезщетението за майчинство през втората година.

Пенсиите ще бъдат осъвременени с 6,1% от 1 юли, обяви Василев. Помолен за коментар на недоволството у част от бизнеса срещу увеличаването на максималния осигурителен праг от 3000 лв. на 3400 лв., той отговори:

„Максималният осигурителен доход, както и минималната заплата, трябва да се движат в тандем със средната работна заплата“.

Бюджет на икономическия растеж – така финансовият министър представи финансовата рамка на проектобюджета за 2022 г.:

"Бюджет 2022 има три основни акцента – нарастване на капиталовите инвестиции не само със средства от ЕС, а и националния бюджет; значително нарастване на инвестициите в хора, защото това е ключа към икономическия растеж дългосрочно; както и социална справедливост и подсигуряване на адекватен стандарт на живот на всички граждани", заяви министър Василев.

С Бюджет 2022-ра Асен Василев иска да постави нов подход в бюджетирането:

„С този бюджет се надявам да поставим началото на политика, в която държавата не раздават пари на калпак, не раздава пари в чували,  а инвестира – в проекти, с конкретна възвращаемост, в хората на България и в така необходимата инфраструктура“.

Ето и как звучи този подход чрез част от основните параметри, заложени в проектобюджета за годината:

„В този бюджет на икономическия растеж е заложен ръст на БВП от 4,8%, което с 1,2% повече от ръста тази година, заложено е за намаление на безработицата от 5,4% на 5%, и дефицит  без Covid мерките от 2,5%, с Covid мерките – 4,1%.“

Това е дефицитът на касова основа. На начислена основа недостигът в хазната е малко над три процента.

Независимо какво е отношението спрямо брутния вътрешен продукт, в числа това означава дефицит от 5 милиарда и 900 милиона лева.

Тази година се очаква да изтеглим 7 милиарда и 300 милиона лева нов дълг.

С три милиарда лева от него ще погасим стари задължения, а останалите 4 милиарда и 300 милиона лева ще отидат за покриване на дефицита.

Средногодишната инфлация тази година ще бъде 5,6 на сто. В социалната политика от 1 юли по Швейцарското правило ще се увеличат пенсиите с 6,1 на сто.

Минималната работна заплата и обезщетението за майчинство през втората година стават 710 лева.

Обезщетението за безработица се увеличава от 12 на 15 лева дневно, а максималният осигурителен праг достига до 3 400 лева.

Образованието остава ключов приоритет.

За първи път ще се отделят средства за специална програма, която ще насърчава участието на учениците в спортни състезания. Предвидени са и средства за здравеопазването, а по редица пера – например по договорите за ваксини, са заложени плащания по вече съществуващи договори.

Същото важи и за парите за отбрана, обясни Асен Василев, който припомни, че през лятото предстои актуализация на бюджета:

„Голяма част от политиките, които управлението иска да води, няма как да бъдат остойностени и заложени в този бюджет поради краткото време, така че имаме предвидена актуализация в средата на годината, където всички политики да бъдат остойностени и заложени в един размер. В този бюджет са заложени политики, които могат да бъдат остойностени към момента и които са ключови за съответните министерства“.

Разходите, заложени в проектобюджета, са над 63 милиарда и 153 милиона лева, а приходи - над 57 милиарда и 250 милиона лева.

Асен Василев уточни, че през лятото, когато ще има актуализация, няма да се мисли за покачване на дефицита, който на касова основа е 4,1 % от брутния вътрешен продукт. 

Данъчните ставки остават такива, каквито са в момента в общия случай. Както неведнъж е подчертавано, ще отпадне данъка върху лихвите по спестяванията и ще има ограничаване на данък „уикенд“, който няма как да отпадне заради европейски изисквания, уточни още Василев.

До края на месеца проектобюджетът ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание, а през юли ще е актуализацията.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Одеса, февруари 2024 г.

Нови руски атаки в Одеса и Черноморск

Украйна съобщи за нови руски атаки тази сутрин в Одеса и Черноморск. Страните от НАТО ще предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана. Украинският президент Володимир Зеленски отново призова партньорите за помощ. На ведоконферентна среща с министрите на отбраната от НАТО, а после и в обичайното си обръщение Зеленски..

публикувано на 20.04.24 в 09:12
Христо Проданов

40 години от подвига на Христо Проданов - първият българин, покорил Еверест

Навършват се 40 години от подвига на Христо Проданов - първият български алпинист, покорил най-високия връх в света - хималайския връх Еверест. Той успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път - западният (непалски) склон, наричан още "Жестокият път", като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни - рекорд за..

публикувано на 20.04.24 в 08:56

Испания с нов рекорд – 48 трансплантации за денонощие

Испанските здравни власти съобщиха за нов рекорд от 48 трансплантации за денонощие. Страната е световен лидер в тази сфера над три десетилетия. В рамките на 24 часа на 17 април 48 души са получили нови органи, включително три деца, от 19 донори в 29 различни болници в единадесет автономни общности в Испания, сочат данни на Националната..

публикувано на 20.04.24 в 08:47

Физическият факултет на Софийския университет организира виртуална разходка в ЦЕРН

Ден на отворените врати ще се проведе днес във Физически факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". По повод 135 години от преподаването на физика в него, факултетът ще предложи жива среща с ЦЕРН. В 13 часа е виртуалната разходка в ЦЕРН, а паралелно с това учените от Физическия факултет ще предлагат и разходки в..

публикувано на 20.04.24 в 08:38

Радев открива турнира Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента

Държавният глава Румен Радев ще открие международния турнир Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента. Той се провежда за 11-и път и тази година  ще събере над 1500 участници от 20 държави. Проявата е част от събитията на инициативата на държавния глава "Спортувай с президента". Турнирът насърчава и подкрепя физическата..

публикувано на 20.04.24 в 08:24

Насочват 88 млн. лева от държавния бюджет за финансиране на активни политики на пазара на труда

88 милиона лева от държавния бюджет се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за 2024 година. Това предвижда проектът на тазгодишния Национален план за действие по заетостта. Средствата са с 15 милиона лева повече в сравнение с миналата година. Документът ще бъде обсъден в сряда - на първото..

публикувано на 20.04.24 в 08:20
Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил

На 20 април по стар стил отбелязваме 148 години от избухването на Априлското въстание в Копривщица. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското национално-освободително движение. Народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и Русия. Всяка година в страната се организират тържества,..

публикувано на 20.04.24 в 08:08