Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Ангел Димитров: Има нова надежда след срещата на двамата нови премиери в Скопие

Трябва да се изпълнява Договорът за добросъседство, а не той да бъде вход за влизането на РСМ в ЕС

Проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

"България и Северна Македония имаме една вече 30 годишна рамка на взаимоотношения, от които няма как да избягаме, въпреки че новият министър - председател на СМ заяви на срещата с премиера Кирил Петков преди дни, че въобще не трябва да работим в историческа рамка. Все пак има нещо обещаващо и се крие някаква надежда след това първо посещение на премиера Петков, но възникват и куп въпросителни към изказаните добри намерения",  каза пред БНР проф. Ангел Димитров, бивш първи посланик в Скопие и съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси за начало в отношенията с Република Северна Македония.

"Като успех беше отбелязана и изпращането на нотата към ООН от страна на Скопие, което е хубаво, но с уточнение, че географския термин се отнася само за държавата. Но за това се говори отдавна и това решение с нищо не променя обстоятелствата около разбирането за името на държавата. Дори мисля, че има някаква хитрост, защото за пореден път неофициално се подменя конституционното име на страната - а то е Република Северна Македония. Моят призив е да се спазва конституционното име на РСМ", поясни още проф. Димитров.


Проф. Димитров коментира също, че в дългосрочен план за отношенията между България и РСМ трябва да се има предвид огромното натрупано напрежение във всякакъв аспект.

"Затова освен с добри намерения, трябва да се приложат реални действия и реални резултати, за да излезем от тази "политическа пряспа", в която сме затънали.

Водещата причина, която създава постоянното напрежение това е функционирането на антибългарската доктрина на македонизма, която постоянно възпроизвежда нагласи, които се проявяват във всички сфери", добави още проф. Димитров.

"Затова трябва да се изпълнява Договорът за приятелство и добросъседство, а не той да бъде входен билет за влизането на РСМ в ЕС. Само тогава ще бъде възстановено доверието.

Иначе икономическият подход като едно добро решение за взаимоотношенията, не е лош подход. Но не е единственото нещо", добави още проф. Димитров. 

"Но няма как да се постигне нещо сериозно, ако поставените задачи във всякакъв аспект, се извадят от тяхната историческа рамка", категоричен е експертът.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.