Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блоговете умряха! Да живеят блоговете!

Нова книга на Жюстин Томс

Жюстин Томс
Снимка: БГНЕС

Блоговете са информационен остров, който, въпреки многобройните нови начини на изразяване, успява все така силно да се заяви в тази иначе достатъчно високогласна и дори шумна епоха на социални мрежи.

Да пишеш блог изисква време, последователност, усилия, грамотност и много мислене. Той се движи на принципа на дневника и е предпочитан начин за самоизява, която обаче предоставя полезен материал на читателите.

Блоговете се списват бавно и се четат бавно. Ако в социалните мрежи комуникацията е лековата, бърза и преходна, то в блоговете тя е задълбочена и устойчива във времето. Следователно и много по-привлекателна за тези, които искат да дискутират и обговарят различни теми.

Днес корпоративните блогове живеят с още по-голяма сила в онлайн пространството. А личните, които успяват да устоят на натиска на социалните мрежи, се превръщат във влиятелен и важен за цялото общество комуникационен архив. Алтернативна медия, в която хората могат да споделят своите мисли, разсъждения и анализи по значими въпроси, своите впечатления и истории. Пример за подобен тип личен блог, превърнал се в медиен проект, е „Майко Мила“.

„В България имаме доста ключови блогъри, които се занимават с активизъм, политика и демокрация, обработват публични данни и дават интересна информация. Такива са например Боян Юруков и Божидар Божанов“, сподели в „Какво се случва“ Жюстин Томс, консултант по онлайн медии и маркетинг, лектор, дългогодишен преподавател в НБУ и SoftUni Digital, активист в Уикипедия и разбира се – блогър. Тя ясно заявява: „Блоговете умряха! Да живеят блоговете“ с новата си книга, която носи именно това заглавие.

„В книгата има наръчник за тези, които още докато я четат, ще получат порив да стартират свой блог. Това не изисква никакви средства, изисква само малко технически познания, но всичко е обяснено в интернет. Така че ще се радвам да видим нови блогове на хоризонта“, обясни Жюстин, която работи по книгата близо три години. А сега подготвя и новата такава за естественото продължение на блоговете – подкастите.

Макар с днешна дата социалните мрежи да се явяват като наркотик за съвременния човек, а блоговете – като лечение с доказана терапевтична функция, те трябва да се приемат като инструменти, които се допълват, а не се отричат, смята Жюстин Томс.

И все пак в света на интернет, точно в центъра на монитора пред нас, където искрено и лично за важните теми ни разказват хора, които са осъзнали автентичността на общуването в собствена медия, блоговете си остават по-доброто средство за промяна. Това средство днес изживява нови фази в развитието си. Какви – можете да чуете от Жюстин Томс в звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени