Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Димитров: Голямото ядро от критици на Нинова все още е в партията

Александър Димитров от УНСС
Снимка: Емил Николов

„Не смятам, че пред Крум Зарков стои същият казус, както пред Кирил Добрев. Няма настроения той да бъде изключван. Ако реши да напусне, това ще е друг въпрос.“ Това каза в интервю за БНР политологът Александър Димитров, преподавател в Университета за национално и световно стопанство. Той коментира ситуацията в БСП след конгреса на партията, оставането на Корнелия Нинова на лидерския пост и появилите се предположения за създаването на нова лява партия.

Идеята за нов ляв проект не е нова. За момента в нашата политическа система се наложи тази практика, че няма да има друг съществен носител на лявото, освен БСП, посочи Димитров.

„Все още не виждам такъв политически субект. Има знакови лица от левицата, които излизат, за съжаление една от тях е на бившия председател Миков“, отбеляза политологът.

Голямото ядро от критици на Нинова все още е в партията, допълни той.

Машинното гласуване и дали ще е смесено с хартиени бюлетини остава технически въпрос. Хибридният вариант е по-удобен за по-голяма част от българите, не само за избирателите на БСП. Остават обаче по-важни въпроси – как да се обясни отливът на стотици хиляди симпатизанти, и то от ядрото на партията, смята Александър Димитров.

Според него на този етап левицата не може да подобри съществено резултата си на изборите за местна власт догодина, а на този вот ще се явят и два нови субекта – ИТН и ПП.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени