Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двата лагера в БСП продължават дебатите за лидера и посоката

| обновено на 22.01.22 в 16:08
50-ият конгрес на БСП се провежда Зала 1 на НДК в София
Снимка: Добромир Видев

Продължава 50-ият конгрес на БСП, на който трябва да стане ясно дали оставката на лидера Корнелия Нинова ще бъде констатирана и дали тя остава начело на партията. Пред форума Нинова потвърди подадената заради "тежката изборна катастрофа" оставка.

Конгресът продължава със сериозни дебати между двата лагера в левицата.

Като аргумент Корнелия Нинова да продължи да води подръжниците ѝ посочиха, че в момента партията е във властта, а самата Нинова потвърди пред конгреса оставката си и призова да не се изпращат призиви за отмяна на прекия избор на лидер. Пред делегатите на конгреса Корнелия Нинова посочи и причините за загуба на партията на изборите, но допълни, че БСП е във властта.

Единственият претендент за поста лидер на БСП - Крум Зарков, каза, че ако Нинова се върне по начина, по който сега се случва - с подписи, това ще бъде пирон в ковчега на имиджа на БСП и допълни:

"Не чух нищо за технологиите, не чух нищо за това, което е лявото в момента. Въпросът пред БСП няма да се реши само с промяна на върха, но тази промяна е необходима, а процесът, по който тя ще стане, е ключов".

И двамата претенденти за лидерския пост към момента са единодушни, че изборът трябва да стане с пряк избор на членовете на БСП, а не чрез делегатите, излъчени от конгреса.

В началото Нинова потвърди подадената оставка. Тя помоли да не се изпращат призиви за отмяната на прекия избор за лидер

„И моля да се спре с всички манипулации и спекулации по този повод. Всеки член от партията е получил моята оставка, защото е гласувана на пряк избор. И днес я потвърждавам пред най-висшия форум на партията. До конгреса са постъпили писма, заявки, резолюции, част от които искат отмяна на прекия избор, избиране на председател от конгреса. Моля ви, не правете това“.

По-рано стана ясно, че социалисти от Благоевград са започнали подписка в подкрепа на Корнелия Нинова. Хората искат конгресът да не констатира оставката на Нинова и тя да остане председател на БСП.

Преди дни депутатът Крум Зарков официално обяви кандидатурата си за председател на партията. Днес той заяви, че трябва на конгреса да има лидерска битка. Според него единственият правилен начин оттук нататък е оставката на Нинова да бъде констатирана:

„Днес това, което трябва да се случи, е да вървим по нашите правила, а именно констатираме оставката, определяме правилата и датите за следващия избор. Самата Корнелия Нинова каза, че поема отговорност и подава оставка. От тук нататък или се поема отговорност или не се поема отговорност, средно няма“, каза Крум Зарков.

Лидерът в оставка на БСП Корнелия Нинова предлага да се преосмисли машинното гласуване.

На конгреса на БСП тя посочи именно машинното гласуване като една от пречките за добри изборни резултати на левицата. Затова предложи въвеждането на смесен вот - на машина и с бюлетина, за да може „всеки гражданин да има право на избор“.

Правителството не е вземало решение за подкрепа на наскоро приета резолюция на ООН, в която е включен термина „жени в цялото им разнообразие“, каза Нинова, която е и вицепремиер. Тя допусна, че това е станало от служебното правителство, защото резолюцията била приета два дни, след като сегашното правителство е започнало работа.

Нинова припомни, че БСП остава на позицията, че в България  има две решения на Конституционния съд по въпроса за пола.

„Искам да препотвърдя позицията на БСП, която е записана и в коалиционното ни споразумение: Истанбулската конвенция е противоконституционна на България. В България по решение на Конституционния съд са признати за пол мъжки и женки и трети такъв няма и БСП продължава да стои на позиция в защита на българската Конституция, на българското семейство, на българските деца, и всякакви намеци или упреци за промяна в тази посока, не отговарят на истината.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52