Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двата лагера в БСП продължават дебатите за лидера и посоката

| обновено на 22.01.22 в 16:08
50-ият конгрес на БСП се провежда Зала 1 на НДК в София
Снимка: Добромир Видев

Продължава 50-ият конгрес на БСП, на който трябва да стане ясно дали оставката на лидера Корнелия Нинова ще бъде констатирана и дали тя остава начело на партията. Пред форума Нинова потвърди подадената заради "тежката изборна катастрофа" оставка.

Конгресът продължава със сериозни дебати между двата лагера в левицата.

Като аргумент Корнелия Нинова да продължи да води подръжниците ѝ посочиха, че в момента партията е във властта, а самата Нинова потвърди пред конгреса оставката си и призова да не се изпращат призиви за отмяна на прекия избор на лидер. Пред делегатите на конгреса Корнелия Нинова посочи и причините за загуба на партията на изборите, но допълни, че БСП е във властта.

Единственият претендент за поста лидер на БСП - Крум Зарков, каза, че ако Нинова се върне по начина, по който сега се случва - с подписи, това ще бъде пирон в ковчега на имиджа на БСП и допълни:

"Не чух нищо за технологиите, не чух нищо за това, което е лявото в момента. Въпросът пред БСП няма да се реши само с промяна на върха, но тази промяна е необходима, а процесът, по който тя ще стане, е ключов".

И двамата претенденти за лидерския пост към момента са единодушни, че изборът трябва да стане с пряк избор на членовете на БСП, а не чрез делегатите, излъчени от конгреса.

В началото Нинова потвърди подадената оставка. Тя помоли да не се изпращат призиви за отмяната на прекия избор за лидер

„И моля да се спре с всички манипулации и спекулации по този повод. Всеки член от партията е получил моята оставка, защото е гласувана на пряк избор. И днес я потвърждавам пред най-висшия форум на партията. До конгреса са постъпили писма, заявки, резолюции, част от които искат отмяна на прекия избор, избиране на председател от конгреса. Моля ви, не правете това“.

По-рано стана ясно, че социалисти от Благоевград са започнали подписка в подкрепа на Корнелия Нинова. Хората искат конгресът да не констатира оставката на Нинова и тя да остане председател на БСП.

Преди дни депутатът Крум Зарков официално обяви кандидатурата си за председател на партията. Днес той заяви, че трябва на конгреса да има лидерска битка. Според него единственият правилен начин оттук нататък е оставката на Нинова да бъде констатирана:

„Днес това, което трябва да се случи, е да вървим по нашите правила, а именно констатираме оставката, определяме правилата и датите за следващия избор. Самата Корнелия Нинова каза, че поема отговорност и подава оставка. От тук нататък или се поема отговорност или не се поема отговорност, средно няма“, каза Крум Зарков.

Лидерът в оставка на БСП Корнелия Нинова предлага да се преосмисли машинното гласуване.

На конгреса на БСП тя посочи именно машинното гласуване като една от пречките за добри изборни резултати на левицата. Затова предложи въвеждането на смесен вот - на машина и с бюлетина, за да може „всеки гражданин да има право на избор“.

Правителството не е вземало решение за подкрепа на наскоро приета резолюция на ООН, в която е включен термина „жени в цялото им разнообразие“, каза Нинова, която е и вицепремиер. Тя допусна, че това е станало от служебното правителство, защото резолюцията била приета два дни, след като сегашното правителство е започнало работа.

Нинова припомни, че БСП остава на позицията, че в България  има две решения на Конституционния съд по въпроса за пола.

„Искам да препотвърдя позицията на БСП, която е записана и в коалиционното ни споразумение: Истанбулската конвенция е противоконституционна на България. В България по решение на Конституционния съд са признати за пол мъжки и женки и трети такъв няма и БСП продължава да стои на позиция в защита на българската Конституция, на българското семейство, на българските деца, и всякакви намеци или упреци за промяна в тази посока, не отговарят на истината.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40