Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Китай планира да намали енергийните разходи до 2025 г. с 13,5%

Държавният съвет на Китай публикува в понеделник план, според който азиатската страна ще се стреми да намали  до 2025 г. нивото на енергийните си разходи с 13,5% на единица брутен вътрешен продукт в сравнение с 2020 година.

Планът се основава на намаляване на емисиите на химическата потребност от кислород (т.нар. "химически кислород") и амонячен азот, както и на оксинитрид и летливи органични съединения.

"Ефективността на използване на енергията и контролът върху изхвърлянето на основни замърсители при ключови индустрии ще достигнат по същество напреднали международни нива“, се подчертава още в плана.

Планът ще бъде реализиран чрез 10 големи проекта, включващи зелена модернизация, общо намаляване на емисиите и чиста промишлена въглищна заетост. Това е част от по-големия проект на Китай за достигане на пик на емисиите на въглероден диоксид до 2030 г. и превръщане на втората по сила икономика в света във въглеродно неутрална до 2060 г.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.