Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си платиш, защото произвеждаш зелена енергия

Снимка: Латинка Светозарова

Славчо Богданов живее в плевенското село Обнова. Потърси „Хоризонт“, за да постави на дневен ред проблем, който вероятно касае още хора, решили да произвеждат зелена енергия. 

Преди година и четири месеца той инвестира във фотоволтаична система. Мотивира се и от възможността изцяло да продава произведените количества в ел. мрежата, защото тази енергия от централи до 30 киловата подлежи на изкупуване по преференциални цени, определени от КЕВР. 

Богданов е силно притеснен от това, което се случва след вложените средства във фотоволтаична станция: 

„Имам сключен договор с ЧЕЗ, те имат такъв проект. Но се подиграват с нас - купуват ми 1 киловатчас на 0,05 лева, а да ми го продават на 1,57 лева. Вместо да печеля, трябва да и доплатя... Трябва да си доплатя двайсет и няколко лева за това, че съм произвел 1200 киловата и те са пренесли енергията. Има ли друга държава, в която някой да продава ток и да се налага да плаща за това, че продава“. 

Борислав Обрешков, счетоводител на фирмата, изяснява ситуацията: 

„Моят клиент има фотоволтаична станция и продава по преференциална цена. За декември има да получава от продадения ток 83 лева, но има да плаща 113 лева за услугата, която те извършват. Има и други фактури за други такси, които се прибират. Той трябва да плаща за това, че произвежда ток, и то „зелена енергия“... Договорът е одобрен от КЕВР и може би трябва да се помисли - при планиране на дългосрочни договори на преференциална цена, когато падне тази цена под пазарната цена. В момента пазарната е над два пъти по-висока от преференциалната“. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна