Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическата активност в САЩ удари спирачка през януари заради силната Омикрон вълна

Експанзията на икономическата активност в частния сектор в Съединените щати се забави рязко през януари заради рекордната коронавирусната вълна, предизвикана от варианта Омикрон, която засили проблема с недостига на работна ръка в предприятията въпреки все още силното търсене, показват предварителни данни на агенция IHS Markit.

Общият PMI индекс на бизнес активността се понижи през януари до 18-месечно дъно от 50,8 пункта (най-ниско ниво от юли 2020 г.) спрямо 57,0 пункта в края на 2021 г.

Основна причина за това понижение е отслабването на индекса PMI в сферата на услугите от 57,6 пункта през декември до 18-месечно дъно през януари от 50,9 пункта (най-ниско ниво от юни 2020 г.), докато промишленият PMI индекс падна до 15-месечно дъно от 55,0 пункта спрямо 57,7 пункта през декември 2021 г.

"Нарастващите случаи на Covid-19 доведоха икономиката на САЩ почти до застой в началото на годината, като бизнеса беше нарушен от допълнително влошаване при веригите на доставки и от недостига на персонал, а новите ограничения, свързани с контролиране на разпространението на Омикрон, затруднява допълнително фирмите", посочи Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

"Производството беше повлияно от вълната Омикрон много повече от търсенето, като силният прираст на новите поръчки намеква, че бизнес растежът ще се засили отново, след като противоепидемичните ограничения бъдат облекчени“, допълни той.

Съединените щати отчитат средно 738 047 нови коронавирусни инфекции на ден, според анализ на официалните данни от страна на агенция Ройтерс, като много голям част от инфекциите са причинени от силния заразния вариант Омикрон.

Графики на общия PMI индекс на бизнес активност и на БВП на САЩ


Правителствените данни от преди дни показаха, че 8,8 милиона души са съобщили, че не са били на работа поради причини, свързани с коронавируса в периода между 29 декември и 10 януари. Наблюдава се и увеличение на фирмите, които казват, че са претърпели големи негативни последици от новата вълна на пандемията. Силната вълна на Омикрон задълбочи допълнително и проблемите при веригите на доставки.

Бизнесът от сектора на услугите съобщи, че недостигът на работна ръка, отсъствията на служители и вълната на Омикрон ограничи растежа. Въпреки това търсенето на услуги остава силно и компаниите успяват да наемат повече работници, намалявайки изоставането от несвършената работа.

Влошаване на проблемите с веригата на доставки заради Омикрон пък поради ограничена дейността и в промишлената сфера. през януари.

Въпреки продължаващите трудности, повечето мениджъри остават оптимисти, че икономиката ще се подобри по-късно през годината. Те очакват инфекциите с Омикрон постепенно да намалеят, както стана и при предишните вълни на коронавируса. Те обаче все още се притесняват от недостига на работна ръка и от нарастващите заплати, свързани с недостига на хора, готови да започнат да работят.

"Въпреки че проучването сигнализира за разочароващо начало на годината, има някои окуражаващи сигнали за краткосрочната перспектива", заключи Крис Уилямсън от IHS Markit.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна