Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР на 87 години

| обновено на 25.01.22 в 21:42
Снимка: Ани Петрова, БНР
Днес Българското национално радио навършва 87 години. На 25 януари 1935 година министър-председателят Пенчо Златев изпраща до цар Борис III за утвърждаване Наредбата-закон за радиото, която царят одобрява с указ на следващия ден. Така радиоразпръскването става държавна собственост и официално започва дейността на националното радио.

Рожденият ден се чества с тържествена церемония за връчване на Голямата награда „Сирак Скитник“ и годишните награди на БНР.

Сирак Скитник е артистичният псевдоним на Панайот Христов - художник, поет, общественик, който на 18 юни 1935 г. е назначен за първия главен ръководител на националното радио, тогава под името Радио София.

Годишната награда „Сирак Скитник“ е учредена през 2001 година и се присъжда за принос към развитието на радиото като обществена медия.

 

Наградите са обособени в три категории. Голямата награда „Сирак Скитник“, награда за радиожурналистика и награда за радиопредаване, радиопроект или мултимедиен проект, музикален проект на БНР.

Предложения за присъждане на голямата награда "Сирак Скитник" и годишните награди на БНР 2021

Радио България - програмата „България днес“ на 9 езика - стана носител на Голямата награда „Сирак Скитник“ на Българското национално радио за 2021 година за значим принос в развитието на БНР.

На тържествена церемония за връчване на отличието и по повод 87-ия рожден ден на БНР генералният директор на обществената медия Милен Митев подчерта, че тя е устояла на предизвикателствата през изминалата година:

„Да запази своите ценности, да затвърди своето значение за българското общество въпреки несигурната обстановка както в международен, така и в национален план.

Нашите журналисти продължиха да предоставят на аудиторията си актуална и пълна информация, нашите музиканти продължиха да записват и да изнасят концерти, а всички останали колеги от Радиото продължиха да се трудят неуморно, за да може всички процеси в медията да вървят гладко.

И тези 87 години са само началото в историята на Българското национално радио. Бъдете здрави, бъдете силни, бъдете Радио!“

Бяха връчени и годишните награди за миналата година. Индивидуалната награда за открояващо се присъствие пред микрофона получи Лилия Големинова от Радио София.

Тя беше връчена от вицепрезидента Илияна Йотова:

„Това е институцията единица мярка за достоверност, защото в това море от фалшиви новини, от дезинформация, БНР е онази институция, която, като чуеш, знаеш, че там колегите са проверили всяка дума и всеки факт и можеш да им се довериш“.

Колективната награда за професионализъм и оригинални идеи получи поредицата „История на изкуството за деца“ на програма „Христо Ботев“.

Наградата „Златен глас“ на БНР бе присъдена на журналиста от програма „Хоризонт“ Диана Янкулова.

Галина Траянова, дългогодишен главен продуцент на дирекция "Музикална къща БНР" и доскорошен неин директор, получи посмъртно специалната награда на Обществения съвет на БНР за значим принос в развитието на радиото.

Церемонията беше излъчена пряко в ефира на програма „Хоризонт“ след новините в 19 часа. 

Онлайн можете да гледате на bnr.bg, както и във Фейсбук страницата БНР - Българско национално радио.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Добринка Добрева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна