Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От „неясно, но вълнуващо“ до науката за данните

Снимка: @ratio.bg

„Неясно, но вълнуващо“ (Vague, but exciting) е знаменитият коментар, който софтуерният инженер Тим Бърнърс Лий получава, когато предлага на колегите си в ЦЕРН система, която да управлява и систематизира информацията. Годината е 1989 г., а неясният, вълнуващ проект ще преосмисли из основи начина, по който днес работим, използваме информацията, свързваме се и общуваме - интернет.

В мрежата всекидневно се генерират терабайти данни, информацията и знанието са разпръснати из сървъри по целия свят. А със свързването и анализирането им се занимава науката на данните или Data Science.


Науката за данните стои зад това да не спираме да скролваме в социалните мрежи, алгоритъмът работи за нашето пристрастяване. Също така обаче тя стои зад процеса на изнамирането на нови лечения и лекарства, за предотвратяване на инциденти и дори за правене на по-добро вино.
Естествено стои въпросът кой управлява данните днес, когато прахосмукачките-роботи знаят повече за домовете ни от нас самите, а и притежават изчислителна мощ в пъти по-голяма от тази на първите ракети „Аполо“, достигнали Луната.
Чуйте в звуковия файл увлекателния разказ на Никола Тулечки, преподавател в Софийския университет, председател на Сдружение „Данни за добро“ и не на последно място инженер на знанието.

Никола е и един от лекторите на събитието „Алгоритми на сътворението“ на Рацио, което е насрочено за 27 януари, четвъртък.


Никола Тулечки е експерт по данни в „Онтотекст” от 2017 година, където основно се занимава със семантично моделиране и интегриране на данни.
Завършил е докторантура в Тулуза (Франция) върху приложенията на автоматична обработка на езика на доклади за инциденти в авиацията.
Интересува се от свързани отворени данни, както от структурна гледна точка, така и от гледна точка на тяхната обществена значимост.
Никола също води курс „Семантични Технологии” в Софийски университет и в Нов български университет.

Снимки: ФС на Рацио

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени