Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пешеходците имат същите правила за безопасност според Закона за движение по пътищата

Росен Рапчев: Средно на месец загиват между 10 и 13 човека при 150 ПТП през зимата

Търпението е най-добрият съюзник на пешеходеца

Снимка: Ани Петрова

Пътната полиция започна проверки в цялата страна правилно ли пресичат пешеходците. Акцията ще продължи до 30 януари. Ще има масови проверки на хора къде пресичат пътното платно. При тези, които нарушават правилата, ще последват и санкции.

Акцията е заради зачестилите случаи на инциденти с пешеходци у нас. От началото на годината в страната  са отчетени 88 произшествия с участието на пешеходци.
Специално внимание ще бъде обърнато и на водачите, които нарушават правилата за движение по пътищата

Повече от седмица температурите навън са целодневно минусови, снега по тротоарите не навсякъде е почистен. Това изисква по-голямо внимание и от пешеходците и от шофьорите.  Добре е да припомним, че дори пешеходците да имат предимство на пешеходните пътеки, те трябва да преминат едва тогава, когато се убедят, че автомобилът ще спре. Има ситуации, в които поради скоростта на движение на колата, нейното тегло, водача да не успее да спре навреме.

От Пътната полиция отчитат по-голям  брой произшествия с участието на пешеходци от началото на годината и до края на месеца на територията на цялата страна се провежда операция срещу неправилно пресичащи хора.  Екипите на МВР ще следят и дали автомобилите са готови за зимата  и ако бъдат спрени коли с неподходящи гуми или заради някакъв друг проблем, водачите ще се санкционират на място.

Снимка: БГНЕС

През зимата, заради ниските температури, гумите на автомобилите стават по-твърди, а това води до по-голям спирачен път, посочи за БНР Емил Панчев, председател на Съюза на българските автомобилисти. Панчев добави, че скоростта на движение трябва да е съобразено с условията навън.

Съгласно Закона за движение по пътищата пешеходците също имат правила за безопасност на пътя.

Според пешеходците трябва да се оглеждаш преди да пресечеш, да видиш, че автомобилът е далече. Според други, това, че си на пешеходната пътека е достатъчно, за да те пази от автомобилите.

Преди близо вече три години различни неправителствени организации, чрез провеждането на инициативи по пътна безопасност припомняха правилата  на деца и ученици. Тяхното провеждане в момента е почти затихнало, тъй като бизнеса почти не отделя средства за превенция.


От Асоциацията на пострадалите при катастрофи припомнят още, че за инициативност се раздаваха и награди. Отличавани са били около 70, 80 кампании годишно. Сега, ограниченията да се събират много хора, заради вирусната пандемия, провеждането на кампании по пътна безопасност е почти затихнало, каза за БНР Владимир Тодоров от Асоциацията и добави, че ситуацията е довела до повече жертви на пътя през миналата година.

"Пешеходецът е най-уязвимият участник на движение по пътя. За последните три години през зимните месеци те са най-често пострадалите, като статистиката сочи, че средно на месец загиват между 10 и 13 човека при 150 ПТП през тези зимните месеци", каза пред БНР Росен Рапчев, експерт в Агенцията по безопасност на движението.

"Има две нови тендениции последните години. Едната е, че водачите все по-често дават предимство на пешеходеца, а другата е, че все по-често пешеходците персичат неправилно и на опасни за него места.

Като концентрацята при пресичане е много важна за пешеходеца, търпението е най-добрият съюзник на пешеходеца", препоръча още пътният експерт.

Още по темата в звуковите файлове.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.