Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров: Уведомих президента 10 дни преди да подам оставка като председател на КПКОНПИ

Цацаров отговори на въпроси на депутати в ресорната парламентарна комисия

| обновено на 27.01.22 в 19:22
Комисията по превенция и противодействие на корупцията на НС изслушва председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров - 27 януари 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Сотир Цацаров обяви, че 10 дни преди да подаде оставка като председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е уведомил за решението си президента Румен Радев, а пет дни по-рано и лидерите на всички парламентарно представени формации, но без тези на "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Цацаров коментира мотивите за оставката си по време на изслушването си в ресорната парламентарна комисия и посочи, че я е подал, за да запази достойнството си.

За оставката си Цацаров, който е бивш главен прокурор, каза, че е реакция на обвинения от лидера на „Да, България“ Христо Иванов, както и на негови съпартийци, че КПКОНПИ не работи. Решил да улесни критиците си, като освободи поста и им даде възможност те да покажат как се води ефективна борба с корупцията.

Отрече да си тръгва, защото му е отнет допуск до класифицирана информация и разказа, че след като уведомил лидери на партии (всички парламентарно представени без "Продължаваме промяната" и "Демократична България") , както и президента, няколко дни по-късно при него дошли агенти на ДАНС по процедура по отнемане на допуска му до класифицирана информация.

Разбрал, че става дума за аферата „Цумгейт“ по въпросите, които му били задавани – защото същите му били задавани и няколко месеца по-рано, през август.

Посочи като автор на сигнала за проверката вътрешния министър Бойко Рашков с уговорката, че ако греши, ще му се извини, но ако се потвърди тази информация, ще потърси правата си в съда.

Сотир Цацаров се възмути, че научил от телевизионна изява на премиера Кирил Петков какво се случва с допуска му до класифицирана информация:

"Идеята, че някой ме е уведомил, че ще ми отнемат допуска и аз съм подал оставка е точно такъв евтин политически пиар, какъвто е евтин политически пиар и отнемането на този допуск, но оттук нататък аз нямам друг избор, освен, разбира се, и това е законният път, да обжалвам отнемането на този ми допуск".
Днешното изслушване е първата публична поява на подалия оставка председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров - той отговори пред депутатите в ресорната парламентарна комисия на предварително зададени въпроси.

Те бяха формулирани преди да стане ясно, че Цацаров иска да се оттегли предсрочно. Преимуществено те бяха свързани с гражданската конфискация – колко искове за запори има, колко са уважени от съда, колко е отнетото имущество, както и колко дела се водят срещу Антикорупционната комисия, също за статистиката по делата, свързани с конфликт на интереси.

Още в началото на изслушването Цацаров репликира един от депутатите от "Продължаваме промяната“, който изрази разочарование от работата на Антикорупционната комисия. В отговор бившият главен прокурор каза: "Не сме се събрали тук, за да си обясняваме кой от кого е разочарован“.

Близо 3 часа бившият главен прокурор и председател на Антикорупционната комисия в оставка говори пред депутатите от ресорната парламентарна комисия.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов беше единственият поименно споменат като критик на работата на Антикорупционната комисия и причина за оставката на Сотир Цацаров.

"Ако аз съм пречка корупцията да цъфти, ок, подавам си оставката. Това за мен е въпрос на достойнство", каза Сотир Цацаров:

"И, ако някой си мисли, че аз съм се вкопчил в стола на председател на КПКОНПИ се е излъгал. Професия председател на КПКОНПИ не съществува.

Аз съм работил 20 години като съдия, 7 години като главен прокурор и мисля, че няма нищо по-естествено от това да се върна там, откъдето съм тръгнал, а именно - в съдебната власт. Да му мислят тия, които макар и да имат диплома за юристи, не могат да работят нищо друго, освен политици".

Сотир Цацаров се обърна към представителите на мнозинството с думите: "Да видим какво ще направите вие с борбата с корупцията след 1 март" - срокът, който той постави като срок в молбата си да бъде освободен предсрочно.

Бившият главен прокурор категорично отрече да е подал оставката си изпреварващо, защото е знаел, че ще му бъде отнет допускът до класифицирана информация.

Той обясни и начина, по който е протекъл периода преди да обяви, че подава оставка. 15 дни преди това той е разговарял с лидерите на политическите партии, а пет дни по-късно и с държавния глава, и още:

"Може би 10 дни преди да подам оставка аз уведомих за това президента на Републиката. И след като беше ясно, че аз ще подам оставка, при мен дойдоха двама агенти на ДАНС, които проведоха т.нар. беседа с мен. Те ме уведомиха, че беседата е в рамките на процедура за отнемане на допуска, а от въпросите, които ми зададоха ми стана напълно ясно, че всички факти, които касаят отнемането на допуска са свързани с т.нар. случай "Цумгейт". Така отговарям съвсем ясно на въпроса откъде знам, че такава процедура има. Знам я, защото е в рамките на закона. Не е изтекла никаква информация, никой не е дошъл да ми каже на ухо - внимавай, подай оставка, защото ще ти отнемат допуска за класифицирана информация или нещо такова".

Като подател на сигнала Сотир Цацаров посочи вътрешния министър Бойко Рашков и обяви, че ако допускът му бъде върнат и се потвърди, че Рашков е автор на сигнала ще заведе дело срещу него, ако не - ще му се извини.

За Рашков и за премиера Кирил Петков Сотир Цацаров каза, че са натискали шефа на ДАНС , за да му отнеме допуска.

Предстои и друго изслушване на Сотир Цацаров на по-късен етап от парламентарната комисия.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна