Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две жалби търсят отговорност от българската държава за ваксинационния провал

Димитрина Петрова
Снимка: Ани Петрова

"Поради несправедливия ваксинационен план, приет през декември 2020 година, и поради неговото неизпълнение много хора - над 60 години или с хронични заболявания, починаха от Covid-19. Те починаха, защото бяха деприоритизирани във ваксинационния план на страната и не можеха да бъдат ваксинирани. За разлика от България, всички страни в Европейския съюз, когато съставяха своите планове, се основаха на възрастов признак и като уязвими групи включиха и хората с придружаващи заболявания. При нас тези хора бяха в четвъртата от пет приоритетни групи". 

Това поясни пред БНР Димитрина Петрова, изпълнителен директор на Българското общество по либерална демокрация и член на УС на Българския хелзинкски комитет. 

Две жалби са заведени в Софийския районен съд и в Европейския комитет за социални права (ЕКСП), които ще търсят отговорност от държавата. 

"Извършители на нарушенията на правата са предишните правителства. Но в този вид дела в обществен интерес сегашната държава ще трябва да отговори. Ако има осъдително решение, всички ще знаем за кого ще се отнася. Най-голяма отговорност носи последното правителство на Бойко Борисов", допълни Петрова в предаването "Нещо повече". 

Част от колективната жалба пред ЕКСП е и за липсата на адекватна комуникация по отношение необходимостта от ваксинация по време на последното правителство на Бойко Борисов, но и по време на служебното правителство. България не се е справила със задължението си правилно и адекватно да информира и образова хората, особено най-уязвимите, относно важността на получаването на ваксината срещу Covid-19 като средство за защита, пише още в жалбата. В документа се настоява ЕКСП да определи незабавни мерки на българското правителство, за да се избегнат нови случаи на предотвратима загуба на човешки живот.

Интервюто с Димитрина Петрова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени