Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истината – като момент на разсъмване

Emergency Theatre представя в Националния студентски дом спектакъл, изграден от личните преживявания на екипа, с текстове и провокации в писма на Цвета Софрониева.

„Сцени на разсъмване" е въведение в актуалната умора и постоянната тревожност през документално базирани сцени и монолози, бързо променящи се фрагменти от спомени, сънища, мечти в тяхната възможност или невъзможност. „Сцени на разсъмване " е и среща с неизвестното в опит за близост и разбиране, на себе си и на другия. Между съня/спомен и кризата на предстоящия ден е моментът, в който се случва проясняването. Истината, която изплува като момент на разсъмване.

"Как участвам в света като своя реалност? И кое наричам реалност? Как да разпознавам собствените си чувства и да ги легитимирам? В какво се превръща способността ми за чувстване? В какво се превръща това, което наричам „любов“?"

„Сцени на разсъмване“ е създадено от:

Юлиана Сайска – режисьор, съавтор на концепцията и актриса; Елена Димитрова – съавтор на концепцията и актриса; Цвета Софрониева – драматург и съавтор на концепцията; Яна Мороз – актриса и вокал. Със специалното участие на Велислав Павлов; Елица Алексиева – композитор и актьор; Нино Гомес – композитор и музикант; Ралица Тонева – костюми и дизайн осветление; Иван Николов – осветление, мултимедия, видеодокументация; Анна Янакиева – осветление и мултимедия; Виктория Костова – субтитри.

Emergency Theatre Foundation е неправителствена организация, която създава пространство за изследване на вътрешната сцена на човека, в търсене на личностна идентификация и реализация в социалния и културен свят. Изследване на обществените рани и тяхното третиране през артистични акции, дискусии и представления.

Чуйте разговора с актрисата Елена Димитрова в звуковия файл.

Снимки – Emergency Theatre, Мартин Атанасов

Разпространението на спектакъла се финансира от Национален фонд култура.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна