Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволчество и почивка – мисията e възможна чрез картографиране на устойчиви ваканции в България

2
Снимка: Български фонд за жените

11 инициативи в страната се осъществяват по програма „Равнопоставеност и климатична справедливост“ на Български фонд за жените.  

Един от финансираните проекти е „Картографиране на устойчиви ваканции в България: Комбинирайте доброволчеството и почивката“. Той се изпълнява от Татяна Гaркавая - специалист по културна комуникация с 20-годишен опит, която прилага добрите световни практики в комуникацията и управлението на знанието в България. 

Обект на инициативата е уникалният български културен и социален феномен – доброволчески ваканции в различни български региони, в резервати, които са свързани с наблюдение на птици. Ваканциите събират различни социални групи, които се обединяват за обща кауза – защита на природното ни богатство. 

Това в своята същност са интелектуални и многофункционални екологични курсове с работа, лекции и забавни модули за деца и възрастни. Те са доста гъвкави, обединяват хора от различни социални групи, които работят, почиват и учат заедно. 

Устойчивите ваканции, използвани в проекта на Татяна Гаркавая, са вдъхновени от българските екологични движения от края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век. 

Те са разработили практически инструменти за справяне с локални екологични социални проблеми – тези ваканции. 

Най-старата ваканция е на 33 години. Това е ежегоден природозащитен лагер на Атанасовското езеро от Българското дружество за защита на птиците. 

Петдесет доброволци участват в проекта „Картографиране на устойчиви ваканции в България: Комбинирайте доброволчеството с почивката“.  Татяна Гаркавая споделя: 

„Най-поразителното ми откритие в моите изследвания е, че България има много добри социални практики, но тези практики не са валидни за по-голямата част от българското общество. Днес екологичната грамотност е свързана с дигиталните компетенции“. 

Резултатите от проекта са статии и видео клипове, са публикувани в блога „Културни прозрения“. Ще бъде създадено и електронно ръководство за устойчиви ваканции, свързани с наблюдението на птици в България.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна