Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица "Моментна снимка" с Майя Праматарова и приятели за световното изкуство

Бродуей е жив

Бродуей отвори отново врати след 18 месеца прекъсване, което лиши от поминък хиляди актьори, сценични работници и служители, свързани с театралния живот. След дългото затваряне две представления предизвикаха голям зрителски интерес. Това са „Мюзикмен“ на Робърт Райнигер и Мередит Уилсън и „Компания“ на Стивън Зондхайм. Двата знаменити мюзикъла се завръщат на Бродуей с различни очаквания.

„Мюзикмен“, в новата постановка на режисьора Джери Закс, съхранява рисунъка на класическия прочит на спектакъла, започнал триумфално през 1957 година. Този прочит разчита на носталгичните настроения, съвършеното изпълнение на трупата и участието на Хю Джакман, знаменит не само като филмов актьор, а и като певец и танцьор.


Подходът към „Компания“ е различен. Режисьорката от Великобритания Мариан Елиът тръгва радикално като променя дори пола на основния персонаж. В нейния прочит, младият мъж Боби, решил да събере на рождения си ден група приятели, е жена и това не е механична промяна, а цялостно проведена линия, която поставя всепризнатия мюзикъл на Зондхайм в нов контекст. Редакцията е направена с предварителното съгласие на Зондхайм, доверил се заслужено на режисьорката. Уви, самият Зондхайм вече не е с нас, но неговите мюзикъли тепърва ще се преоткриват през 21-вото столетие. Уникалният му талант на композитор и текстописец е всепризнат, на негово име са назовани театри, той се появява като персонаж и във филми като „Тик, тик… Бум“ с режисьор Лин-Мануел Миранда.

Едва прехвърлил 40-годишна възраст, Миранда дебютира в киното с този филм за живота на композитора на мюзикъла „Наемът“/„Рент“ Джонатън Ларсън (с участието на Андрю Гарфийлд), но името му се свързва преди всичко с хита „Хамилтън“ (16 номинации и 11 награди „Тони“). Този мюзикъл, посветен на живота на бащата-основател на Америка Александър Хамилтън, е на Бродуей седма година с неизменен зрителски успех.

Голям е интересът и към друг бродуейски спектакъл на Лин-Мануел Миранда, игран на импровизационен принцип. Подробности за това представление и за уникалния път на композитора, драматурга и актьора ще чуете в новото издание на поредицата „Моментна снимка“.

Чуйте повече от звуковия файл.


Снимки: Майя Праматарова – личен архив и ЕПА/БГНЕС


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени