Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермери в Разложко готвят протести, продаващите на външни пазари - не се оплакват

Ива и Георги Рашкови в семейната им ферма в Якоруда
Снимка: Кети Тренчева

Спешна среща с министри и депутати от парламентарната комисия по земеделие поискаха организации на животновъдите у нас. В декларацията, изпратена и до медиите, те поставят шест искания – двойно увеличение на бюджета в сектора, незабавно компенсиране на последствията от Covid-19, субсидии заради поскъпването на енергоносители, торове, фуражи, активиране на мярката "Де минимис", защитни механизми за българското производство и цените на пазара. 

Някои фермери в Разложко са на ръба на оцеляването. Високите цени на всичко, по думите им, и почти замръзналият пазар у нас за агнешко и ярешко месо, принуждават много от тях да ликвидират стадата си или да ги продадат на безценица. Повечето се готвят за протести. Сред тях е и Радослав Тодев:

"Към днешна дата няма търсене и все още са старите цени - 6 лева е изкупната цена на живо тегло за агнетата. При положение, че фуражът миналата година беше 16 лева за кило, а сега е 26-27 лева. ... Разходите са двойни. Все още няма помощ от държавата, а помощта ни е необходима сега - зимата".

Дали тази истина е валидна за всички? Оказа се - не. Животновъдите, които са ориентирани към външни пазари, също имат проблеми, но не се оплакват.

Елитната порода

Една от най-елитните кравеферми в района е на Георги и Ива Рашкови от Якоруда. Преди девет години те решават да се посветят на отглеждането на най-търсената и скъпа в света порода месодайна порода - „Лимузин“. Много усилия и трудни моменти стоят скрити зад успешното начинание. Днес във фермата се отглеждат 200 крави-майки. Телетата се изнасят директно за Гърция и Турция.

Как семейство Рашкови коментират декларацията на животновъдните организации и исканията им към държавата за спасяване на сектора и защо няма да участват в евентуални протести:

"В България всеки се жали, всеки иска, а не дава нищо от себе си, за да се промени нещо. Не се оплаквам. ... Проблемът е, че има много ушни марки в чантата и това няма да спре".

Рашков посочи, че продават месото за 2,70 евро за живо тегло. Като добавим и периода за угояване и пътя до месните щандове, качественото телешко месо „Лимузин“ стига между 15 и 20 евро - цена, която българският пазар не може да понесе. Тази гарантирана пазарна ниша помага на семейство Рашкови от Якоруда да понесат по-леко трусовете от ценовия шок. Не че не го усещат:

"Миналата година фуражите бяха 28-29 стотинки за килограм, царевица, а сега е 52-53 стотинки. Трябва да ги купим, нямаме друг избор".

Репортаж на Кети Тренчева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна