Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В БАН настояват за по-голям бюджет, има готовност за протест

Снимка: БГНЕС

Учените от БАН очакват диалог с управляващите и да получат по-голям бюджет. В бюджета за тази година е заложено Академията да получи 119 милиона лева, което е с 2 милиона повече в сравнение с миналата година.

Учените обаче настояват да получат с 20 милиона отгоре. В противен случай са готови на протест, заяви проф. Ива Угринова - директор на Института по молекулярна биология към БАН:

„Тук бих искала да припомня на господа управляващите, че когато БАН излезе на площада, обикновено въпросното правителство, което в момента управлява, губи своето управление по-скоро или по-късно след нашия протест. Не е лошо това да се има предвид“.

От БАН твърдят, че са обидени от увеличението само с 2 милиона лева. Общото събрание на институцията, която повече от 150 години прави наука у нас, излезе преди дни с декларация, в която се твърди, че политическото решение за размера на бюджетната субсидия, предвидена за 2022-ра, нарежда учените от БАН на последно място в системата на образованието и науката в страната. Твърдят и друго – че основната заплата на професор в БАН е по-ниска от основната заплата за асистент в държавно висше училище. Академиците наричат бюджета дискриминационен, който за пореден път ще демотивира младите хора да изберат професионална реализация в БАН, защото те – младите, не са съгласни след 15-20 години упорит труд да получават под средната заплата за страната. 

Учените от БАН очакват диалог с управляващите и да получат по-голям бюджет.

Репортаж на Светослава Кузманова в предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна