Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов компактдиск:

Музика на Любомир Пипков в дебютния албум на пианиста Симеон Златков

Направен е първият студиен запис на ранните 22 вариации за пиано

Имаме удоволствието да представим премиерно в радиоефира дебютния албум на пианиста Симеон Златков, наречен "Възвръщане". Заглавието е взаимствано от една от пиесите в клавирния цикъл на Любомир Пипков „Пролетни приумици“. И трите произведения в компактдиска са на Пипков - ранните в творчеството му 22 вариации за пиано тук са получили премиерния си студиен запис, следва Соната за цигулка и пиано, опус 7, и "Пролетни приумици", оп. 78 - много по-зрял и по-популярен от останалите. 

Симеон ЗлатковСимеон Златков е роден в София и завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ като ученик на Милена Павлова. През 2017 г. завършва магистратура със специалност "Пиано" в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, в класа на проф. Борислава Танева. Носител е на много награди от конкурси и има престижни концертни участия както у нас, така и в страни като Германия, Австрия, Унгария, Италия, Испания, Швейцария, Полша и Русия. 

В момента Симеон Златков е докторант към Клавирната катедра на Инструменталния факултет в НМА. Благодарение на него и научния му ръководител доц. д-р Снежина Врангова-Петкова вече има отпечатани и нотите на 22-те вариации за пиано, написани от Любомир Пипков през 1926 г. и записани първи в този диск (можете да чуете изпълнението в звуковия файл). 

Младият пианист разказа интересни подробности за концепцията на албума и как е бил осъществен той. Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна