Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Панайотов: Дипломацията категорично има своето значение в конфликта Русия - Украйна

Георги Панайотов
Снимка: БГНЕС

"Дипломацията категорично има своето значение в конфликта Русия - Украйна". Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Георги Панайотов, министър на отбраната в двете служебни правителства на Стефан Янев:

"Развитията от днес сутринта са положителни, във всеки случаи заявленията на руската страна са положителни. Ние трябва да видим колко войски ще бъдат върнати в казармите. Това не се съобщава, но трябва да се провери. В казармите се връщат войските, които са от Южния и Западния военен окръг на Руската федерация, тоест това са военните окръзи, които са най-близо до Украйна. Войските, които са около Украйна и са изпратени там от Сибир и от далечния изток на Руската федерация остават дислоцирани, тоест там където са. Аз мисля, че неслучайно точно днес сутринта беше направено това изявление от страна на Министерството на отбраната на Русия, че част от войските ще бъдат върнати, тъй като днес в Москва е германският канцлер Олаф Шолц. Не е случайно, че нито след разговорите между Путин и Байдън, нито след разговорите между Путин и Макрон, нито след срещата на Лавров с британския му колега не се стигна до такова развитие. Аз мисля, че по този начин Кремъл иска да индикира, че поведението на Германия, като сравнително най-балансирано, трябва да бъде възнаградено".

"Ние сами трябва да развиваме собствени военни способности", коментира министърът на отбраната в двете служебни правителства на Стефан Янев:

"Много се надявам, че събитията, които се разиграват на няколкостотин километра от нашата граница, ще убедят всички българи и основно българските политици и законодатели да обърнат повече внимание на модернизацията и развитието на българските въоръжени сили. Нищо, че сме част от НАТО, ние трябва да развиваме собствени военни способности, защото никой няма да дойде да ни пази, ако ние не направим необходимото, за да защитаваме себе си".

Цялото интервю с Георги Панайотов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени