Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо подобрение на икономическите нагласи в Германия през февруари

Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия се подобриха слабо през февруари въпреки икономическата и политическа несигурност, показват резултатите от последното проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се повиши през февруари с 2,6 пункта до 54,3 пункта, след рязкото подобрение през януари с 21,8 пункта спрямо последния месец на 2021 г.

"Икономическите перспективи за Германия продължават да се подобряват през февруари въпреки нарастващата икономическа и политическа несигурност", коментира президентът на ZEW Ахим Вамбах.

"Експертите на финансовите пазари очакват облекчаване на ограниченията, свързани с пандемията, и икономическо възстановяване през първата половина на 2022 г. Те също така продължават да очакват отслабване на инфлацията, макар и с по-бавни темпове и от по-високи нива през предходните месеци. В същото време над 50% от експертите сега прогнозират, че краткосрочните лихвени проценти в еврозоната ще се повишат през следващите шест месеца", добави той.

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите икономически условия в Германия, се повиши през февруари с 2,1 пункта до -8,1 пункта след януарския спад до -10,2 пункта, като това представлява известно подобряване на оценката за настоящите икономически условия за първи път от пет месеца насам. Въпреки подобрението, това е третия случай от юни 2021 г. насам, при който индикаторът на текущата ситуация се оказва на отрицателна територия.

Zew индекси на икономическите бъдещи нагласи и на текущите условия


Днешното проучване на ZEW също така показва, че индексът на нагласите на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие в цялата еврозона се понижава слабо с 0,8 пункта до 48,6 пункта, след като през януари нарасна с цели 22,6 пункта.

Показателят за текущата икономическа ситуация в еврозоната обаче се подобри рязко до ниво от +0,6 пункта, нараствайки рязко с 6,8 пункта спрямо януарското ниво от -6,2 пункта.

Индексът на инфлационните очаквания в еврозоната се повишава с 3,6 пункта, достигайки през февруари -35,1 пункта, като 53,2% от пазарните експерти очакват инфлационното ниво в еврозоната да спадне през следващите шест месеца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна