Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Лами призова за спиране на боевете в Газа

Палестинка в разрушената си къща в град Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 16 юни 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият британски министър на външните работи Дейвид Лами призова за незабавно прекратяване на огъня в Газа по време на първото си посещение в Израел и палестинските територии.

"Тук съм, за да настоявам за прекратяване на огъня. Загубата на живот през последните няколко месеца... е ужасяваща. Трябва да спре", заяви външният министър. Лами също призова за освобождаването на всички заложници, задържани в Газа, както и за увеличаване на потока от помощ към територията. 

Той проведе разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху и премиера на Палестинската власт Мохамад Мустафа, а също така се срещна с членове на семействата на заложници, все още държани в Газа, които имат връзки с Обединеното кралство. Министърът е поел ангажимент да направи всичко възможно за връщането на заложниците у дома. 

Дейвид Лами имаше и среща с израелския президент Исак Херцог, след която заяви, че Лондон ще настоява, че докато се води тази война, това да е в съответствие с международното хуманитарно право. Той допълни, че ще оказва натиск върху израелските лидери по тази тема през следващите дни

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна