Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В бъдеще може да има среща на върха Обединеното кралство-ЕС

Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия
Снимка: БТА

Европейските лидери са "непредубедени" за това как да рестартират отношенията с Великобритания и не изключват възможността за среща на върха Обединеното кралство-ЕС в бъдеще, каза високопоставен служител на ЕС преди срещата в четвъртък в Бленъм, графство Оксфордшър.

Вестник "Гардиън" цитира неназован източник, че Брюксел е отворен за бъдещите отношения, но европейските лидери смятат, че "топката е твърдо в полето на Обединеното кралство" и очакват предложение от Лондон по въпроси като младежката мобилност и правата на гражданите, за да се задвижат нещата. 

Намерението на новото лейбъристкото правителство да промени отношенията няма да бъде в официалния дневен ред на Европейската политическа общност в двореца Бленъм, родното място на Уинстън Чърчил, но се очаква премиерът Киър Стармър да го обсъди на две двустранни срещи – едната с ирландския премиер Саймън Харис в Чекърс в сряда вечерта и другата с френския президент Еманюел Макрон в Оксфордшър в четвъртък. 

Новият министър за отношенията с ЕС Ник Томас-Саймъндс посети Брюксел в понеделник за първа среща с Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия, който отговаря за отношенията с Обединеното кралство. Източници от ЕС казаха, че срещите със Стармър в кулоарите на срещата на върха на НАТО миналата седмица във Вашингтон са преминали добре.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени