Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Бечев: ЕС е дългосрочно по-голямата заплаха за имперския проект на Путин

Анна Великова, бесарабска българка: Европейската мечта е важна за Украйна

Димитър Бечев
Снимка: БГНЕС

" Не НАТО, а Европейският съюз е дългосрочно по-голямата заплаха за имперския проект, който преследва Владим Путин", каза за БНР Димитър Бечев, старши сътрудник към Атлантическия съвет на САЩ и преподавател в Оксфорд.

"Вече имаме практически доказателства как Украйна  лека - полека се интегрира в политическото и икономическото пространство на Евросъюза. Това е един необратим процес. Русия остава само с един инструмент в ръцете си и това е грубата военна сила.

НАТО няма да присъедни Украйна, тя няма да стане член, няма какво да се лъжем. Но процесите на присъединяване към ЕС стават отдолу - нагоре, те имат някакъв автоматизъм, там Русия много малко може да въздейства", каза още в "Хоризонт до обед" Димитър Бечев.

"Разбира се, ние само можем да гадем и да спекулираме какво има в главите на Путин и неговото най-близко обкръжение. Но поглеждайки 10 години назад, проектът винаги е бил по линия на икономиката, по линия на институционалното обвръзване на това постсъветско пространство.
Но де факто ЕС държи повече карти според мен, защото Украйна бележи някакъв напредък в областта на търговията, износът, свободното движение на хора", счита още Бечев.

По думите му въпреки изтеглянето на руски войски от границата с Украйна, все още не може да изключи военния сценарий.

"Не е ясно колко устойчиво и дългосрочно е това изтегляне...", каза още Димитър Бечев.
Ана Великова                                 Снимка:farbg.eu

 "Обучението по бежанско право, организирано от фондация за Достъп до права, ми вдъхна смелост да разкажа какво е да пееш под звука на свистящите куршуми", каза в "Хоризонт до обед" бесарбската българка Ана Великова, родена и израснала в Бесарабия, която представяме чрез Сдружение „Мулти култи колектив” в рамките на проекта „Мигранти с таланти”.

Великова е студентка по Международни отношения в Софийския университет "Свети Климент Охридски", пътува често до Украйна. 
"Сега въпреки, че обстановката е тревожна, някак си запазваме спокойствие, защото знаем, че нашата армия е силна, че има кой да ни защити, че имаме партньори, коита са готови да ни защитават на международно ниво", каза още Ана Великова.
Още по темата в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна