Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Трюфели вместо череши – Кейси Ангелова избра кюстендилско село пред Ню Йорк

Американката ще произвежда черешова ракия и крафт джин с аромат на български билки

Кейси Ангелова
Снимка: Ирина Недева

От Ню Йорк до село в Кюстендилско - американката Кейси Ангелова прави този житейски преход, за да остане у нас, влюбена в българската природа.

„Аз съм тук вече 15 години, аз съм земеделска производителка, приготвям ракия. Американка в Кюстендил“, представя себе си тя в интервю за БНР.

„Моят съпруг е българин. Това е основната причина да остана в България.“

В далечен Ню Йорк Кейси е била телевизионен продуцент. Ежедневието било забързано и времето не стигало за нищо.  

Къща, достатъчно пари, но няма живот.“

В България имала идея да работи в киноцентъра. Опитала за няколко години, но признава, че сърцето ѝ вече не е в това.

„В България се доближих до природата – за храна, за земеделска работа“, споделя Кейси Ангелова. 

Тя поддържа свой блог за храни и земеделие.

Вместо с череши, с каквито всички в региона се занимават, със съпруга ѝ решили да заложат на трюфелите и през 2013 г. засадили 800 лешникови дръвчета. И вече събират реколта от трюфели с помощта на кучето Клер.

„Нашият сорт е зимен – от началото на декември до края на март. Този сезон не е толкова добър, колкото миналия. Имаме проблем и с дивите прасета.“

Съвсем скоро са отворили малка крафт дестилерия.

„Имам желание да приготвям добри алкохолни напитки – черешова ракия и крафт джин. Има билки в Осоговската планина, в Конявската планина, много богато биоразнообразие и това ще бъде тайната за нашия джин. Да използвам всичките хубави неща на бългаската природа и нашият джин да има вкус на нашия район.“

Кейси смята, че като чужденка у нас е имала късмет. Харесва инициативата „Мулти Култи“, защото по думите ѝ така разбираме другите по-добре.

„Мулти Култи“ – много харесвам тази философия. Няма значение откъде идваш. В края на деня храната, културата, музиката – това е нещо като „лепило“, всички заедно. Всички харесваме храна, култура, музика.“

Повече чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Павел и Албена Благев

Павел и Албена Благев - да покориш Килиманджаро на 65

"Приключенията започнаха преди повече от 30 години. Бяхме много млади, с деца и решихме да си потърсим щастието. Животът и тогава не беше труден, но решихме, че имаме сили и искаме да видим какво друго можем да постигнем в света. Пътят ни отведе към САЩ и там успяхме да се реализираме в професията си и да отгледаме децата си, родени в..

публикувано на 30.06.22 в 11:28
Петър Стоянович

Проф. Петър Стоянович: Най-интересната част от историята е в личния разказ

"Най-интересната част от историята е в малкия разказ, в личния разказ, в тази моментна фотография на епохата, написана с думи, която дава на читателя и на изследователя изключителен контекст, от който той разбира много повече. Разбира начина на живот, степента на цивилизованост, проникването на европейското и на културата в другия край на континента"...

публикувано на 29.06.22 в 18:10
Михаела Пъдева - художник

Михаела Пъдева: За художника всичко е възможно

Гост в рубриката "Горещи сърца" е художникът Михаела Пъдева. Фамилията е наследила от пра-дядо й, който от чирак в ковачница става занаятчия и дори депутат във Великото народно събрание. "Този, който е дал това име - Пъдева, с което не е лесно сам да свикнеш, защото е малко майтапско, е следния: Един пра-дядо, който бил мъничък сирак,..

публикувано на 26.06.22 в 06:35

На училище за русалки

"Тя е подводен модел, активист и има различни каузи. Има много красиви видеа как плува в океани с китове и акули. Гмурка се до потопени кораби. Може би това ми е останало най-ярко като образ в главата. Първия път, в който установих, че човешко същество може да се преобрази в русалка, са точно тези видеа. Това си остава и моя мечта – в някакъв..

публикувано на 24.06.22 в 15:39

В пограничните странджански села срещите с мигранти са ежедневие

Със затопляне на времето се засилва и миграционният натиск по българо-турската граница . В страната ни влизат нелегално групи от по 20-30 млади мъже от Афганистан, Ирак, Мароко, Тунис, Алжир и Сирия. Жителите на пограничните села се срещат с пришълците ежедневно, дават им храна, вода и дрехи. Странджанското село Богданово е на 5..

публикувано на 23.06.22 в 11:39
Росица Кавалджиева

Росица Кавалджиева пълни с истории "кутията на доброто"

Родена в семейството на музиковед и филолог, Росица Кавалджиева има силна връзка с музиката. Любовта ѝ към изкуството е започнала още в детските години. Непрекъснато пеела. През зимата дори сваляла шалчето, което ѝ слагали родителите, и продължавала да пее. "Песента е първото, което си спомням във връзка със света на музиката. След това една малка..

публикувано на 19.06.22 в 19:12

Из дебрите на старите карти - древен свят, който изплува от легендите

Разходка през времето и пространството предлага Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ с изложба за Несебър в картографските архиви и колекции. Тя показва изображения от втори до 21-ви век, пазени както в световни библиотеки и архиви, така и в частни колекции . В предаването "Изотопия" пътеводител из старинните документи за..

публикувано на 16.06.22 в 19:53