Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аркади Шарков: Все още няма заложени ясни реформи в здравеопазването

Повече пари за извънболнична помощ в новия бюджет на НЗОК

Аркади Шарков
Снимка: Ани Петрова

Разходите за здравеопазване през тази година ще бъдат над 6 млрд. лева. Вноската за здравно осигуряване ще се запази на 8% от доходите, като работодателите ще продължат да плащат 60% от сумата, а служителите 40%.

Темата коментира в “Нашият ден“ Аркади Шарков, икономист в здравеопазването:

“Този бюджет е “недоносче“ поради политическата нестабилност и поради невъзможността да бъде приет в рамките на предходната година, така не е правен в България.

Когато говорим за извънболничната помощ тази година, наистина има добро дофинансиране. Към първичната извънболнична помощ и към специализираната извънболнична медицинска помощ по равно към двете е добавено между 90 и 100 млн. по тези две пера, което е от  изключително голяма важност за стартегическото развитие на здравеопазването в България за по-добре работеща профилактика.“

Разбираемо е, че опозицията критикува, но е неразбираемо, че в рамките на 12 години всичко беше цветя и рози и изведнъж сега хората са започнали да страдат от липсата на лечение.

Частта за лекарства

“Там има едно ново подперо в бюджета, което стресна част от притежателите на разрешително за употреба, фарма браншът, за това, че се създава чисто ново перо за скъпоструващите терапии – онкологични, за редки заболявания и прочие. Това перо не им дава възможност да имат прогнозируем бюджет до края на годината.“

Реформи

“Заложени ясни реформи в сектор Здравеопазване засега все още няма. Появи се идеята за преминаване от клинични пътеки към диагностично свързани групи, която засега просто е идея в пространството, защото за нейното реално изпълнение се изисква една стабилна здравна система, а не тази, която в момента е под обстрела на Covid.“

Доплащане за здравеопазване

“Последният ежегоден доклад на ЕК за състоянието на здравето в ЕС, фокусиран върху България, поставя голям акцент на доплащанията за лекарства. Там се изливат и най-големите ресурси от нашия джоб и то за лекарства, които частично са заплатени от Касата.

При положение че най-голямата група страдащи в България са тези с хипертонии и със сърдечно-съдови заболявания, Касата заплаща едва 25% от референтната стойност на тези продукти.

В извънболничната помощ доплащанията са между 30 и 40%. В болничната помощ са между 5 и 15%.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна