Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО

| обновено на 09.02.22 в 19:01
Снимка: БГНЕС

Със 129 гласа "за" и 90 "против" мнозинството в Народното събрание прие на първо четене бюджета на Здравната каса (НЗОК).

Предвижда се разходите за здравеопазване до края на 2022 година да бъдат над 6 милиарда лева, което е с над 600 милиона лева  повече в сравнение с миналата година.

Ще се запази  вноската за здравно осигуряване да е 8% от дохода, като работодателите ще продължат да плащат 60% от сумата, а служителите - 40%. 

В рамката на бюджета за здраве се предвижда с по 95 милиона лева да се увеличат средствата за доболнична и болнична медицинска помощ.

Предвидени са 8,8 милиона за здравеопазването за неосигурените лица. За дейности за лечение на деца до 18 години увеличението е с 23 милиона лева.

За дентална помощ се предвижда да бъдат заделени 240 милиона лева. За медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, се предвиждат 116 милиона лева.

ДПС и ГЕРБ не подкрепиха бюджета.

„За пореден път ние от ДПС призоваваме да се търси надпартиен консенсус за реформи в здравеопазването“, заяви Джевдет Чакъров от ДПС, който посочи, че тези реформи не са по-силите даже на едно управляващо мнозинство. 

Антон Тонев от „Продължаваме промяната“ репликира:

"За нас това е най-логичната, най-правилната и най-възможната ситуация, в която ние да приложим нашите знания и умения и да подобрим здравеопазването в България, разбира се, доколкото е възможно“.

Чакъров заяви, че реформа в сектора няма:

"Отново не е заложена никаква реформа. Не може първите шест месеца от годината да се работи по едни правила, а в следващите шест месеца по други. Това създава несигурност и непредвидимост".

Искри прехвърчаха между депутата и бивш здравен министър Костадин Ангелов от ГЕРБ и депутата от БСП Георги Михайлов:

„Цялата ви програма в сектор "Здравеопазване", която сте я написали, тя няма и да се случи. Затова за нас този бюджет е бюджет на измамата и нашата парламентарна група категорично няма да го подкрепи“, заяви Ангелов.

„Това, което кара нашата политическа партия да подкрепя този бюджет е, че бюджетът набелязва тенденции на промяна във финансирането на Националната здравноосигурителна каса. Има тенденции, няма как да приеме никой от нас, че бюджетът е това, което вие говорите – копипейст“, контрира Михайлов.

Александър Симидчиев от "Демократична България" заяви, че най-важното е да се спрат кражбите в сектора:

„Считаме, че проектът за Закон за бюджета на НЗОК е съставен в съответствие с бюджетната рамка при запазване на размера на здравно-осигурителната вноска и така финансовата обезпеченост е гарантирана в най-висока степен“. 

Елена Гунчева от „Възраждане“ определи бюджета така:

„Прекалено оптимистичен по отношение на приходите и разочароващ по отношение на разходите. Отново за здравеопазване се отделят по-малко пари, отколкото в ЕС, където процентът е над 7 на сто от БВП".

Днес депутатите обсъдиха и приеха на първо четене и проектобюджета и на Държавното обществено осигуряване (ДОО).  На първо четене законопроектът бе приет със 129 гласа "за", 92 "против" и без нито един  "въздържал се".  

В одобрения от кабинета и ресорните парламентарни комисии бюджет на ДОО се залага осъвременяване на пенсиите с 6,1 на сто от 1 юли. Максималният осигурителен праг се увеличава с 400 лева до 3400 лева от 1 април въпреки възраженията на част от работодателските организации.

Осигуряването за земеделските стопани също се увеличава драстично и се приравнява към минималната работна заплата, която от 1 април трябва да достигне 710 лева. Втората година от майчинството също трябва да е приравнена на тази сума, според проектозакона.

Социалният министър Георги Гьоков обяви, че поради продължаващата пандемия и тази година неплатеният отпуск може да се зачита за трудов стаж:

„Неплатеният отпуск, ползван през 2022 година,  да се зачита за трудов и осигурителен стаж при пенсиониране в размер на 90 дни. Предложението е свързано с продължаващата извънредна епидемиологична обстановка, вследствие разпространението на коронавируса“.

Това е записано в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта.

Няколко предложения, които ще бъдат направени между първо и второ четене на бюджета за общественото осигуряване тази година, станаха ясни при днешното обсъждане.

"Демократична България" ще внесе предложение максималният осигурителен праг да се запази на 3 000 лева, а не както е записано в проектобюджета на ДОО, от 1 април да се увеличи на 3 400 лева. Това обяви от парламентарната трибуна Елисавета Белобрадова от политическата сила, която е част от управляващата коалиция.

Причината - "Демократична България" да е против тази промяна е необходимостта от широка дискусия със засегнатите страни:

"Да се уточни автоматичен и предвидим механизъм, който трябва да стане общодостъпен за всички и всички да знаем какъв е той за увеличаване на максималния осигурителен доход, защото считаме, че така направеното предложение не внася предвидимост във формирането на увеличенията нито като размер, нито като периоди, през които ще бъде увеличаван".

От трибуната председателят на бюджетната комисия и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански заяви, че трябва да има ръст на максималният осигурителен праг, но се надява между първо и второ четене да бъде проведена професионална дискусия кога е най-подходящият момент за това:

"Все още вярвам, че можем между първо и второ четене да дебатираме този проблем. Мисля, че като цяло е необходимо да се вдигне максималния осигурителен доход. Друг е въпроса как да разберем кой е най-точният момент", каза Каримански.

Хасан Адемов от ДПС предупреди, че се увеличава базата, на която се облагат доходи на част от хората:

"От вашата коалиция заявявате, че не вдигате данъци и осигурителни вноски. Да, това е така, само че вдигате базата знаете къде - на земеделските производители и на самоосигуряващите се лица. Вдигате им максималния осигурителен доход".

ГЕРБ предлага, ако една майка се върне на работа между първата и втората година от раждането на детето си, тя да получава обезщетение за втората година от майчинството си:

В момента майките, които се върнат по-рано на работа, получават половината от тази сума:

"Това ще означава, че тя ще има право на избор да избере дали да се върне на работа и да получава 100% от обезщетението за неизползван платен отпуск плюс работната си заплата, или да остане вкъщи да се грижи за детето си до навършване на неговата 2-годишна възраст", каза Илияна Жекова от ГЕРБ.

Утре се очаква депутатите да разгледат на първо четене и държавния бюджет за настоящата година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08