Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готов е докладът за декарбонизация с три сценария

Американската търговска камара ще отвори офис във Вашингтон

Снимка: PIxabay

Какви са резултатите от посещението на българската делегация в САЩ, водена от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, с участието на представители на висшия енергиен мениджмънт на България и на Американската търговска камара.

Какви са били темите на разговори и какви съвместни проекти са договорени?

Темата коментира в “Нашият ден“ Петър Иванов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България:

“Поели сме като един от приоритетите задачата за “Зелената сделка“, още преди 6 месеца поръчахме едно изследване, в което да направим цялостна оценка на стратегията, която държавата има, като работихме с всички заинтересовани лица, включително Министерство на енергетиката, ЕСО, КЕВР – всички браншови организации.

Идеята беше да се направи едни разчет още преди 6 месеца, който в момента вече е готов и даже днес трябва да излезе прессъобщение за една цялостна стратегия на България с три сценария, в които да се вземат предвид всички технологии и да се определят различните финансови рамки.“

Вероятно ще отворим офис във Вашингтон, нещо, което никога не се е случвало в нашата история. Посещения в различни индустрии, с които да свържем американския бизнес с българския, са сред основните ни приоритети."


Българската делегация

“Българската делегация се срещна във Вашингтон с 20 от водещите технологични компании в енергетиката, като това включва абсолютно всички сектори, минавайки през ядрена енергетика, възобновяеми източници, геотермална енергия, съхраняване на енергия. Всички най-нови технологични компании, водещите на които по-голямата част са в САЩ.“

Ядрената енергетика

“В момента в ядрената енергетика се случва една малка революция, тъй като след няколкото инцидента, на които човечеството стана свидетел, има една нова тенденция за създаване на малки модулни реактори.

Готови сме да предоставим изследването, което има три сценария с три различни години на изпълнението му, с изпълнение на Националния енергиен план, който България има отпреди.

Идеята е да дадем възможност за избор на технология, която е най-добра за страната, и финансов разчет, който да няма такова отражение върху хората и икономиката, а да бъде разсрочен във времето.

Отделно двата сценария включват годините до 2030-а – как да се постигне изпълнението на Плана за декарбонизация и до 2050-а. Имаме две времеви рамки. Едното е изпълнение на Националния енергиен план, който е 2020, другото е “Fit-for-55“, което е изпълнението на препоръките от ЕК.

“Fit-for-55“ е много по-строг по отношение на емисиите доклад, за който ще се изискват много повече ресурси, за да се изпълни и много по-различен микс от технологии от този, който държавата ни има. Ние сме дали това, което имаме, то да се изпълни като стратегия и как да бъде постигнато с технологии. Така също и това, което ЕК изисква от нас или поне към този момент го има. Трите сценария се въртят около тези две дати и два доклада.“

Чуйте подробности за доклада за декарбонизация в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна