Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еленко Божков: И "Белене", и разширяване на АЕЦ "Козлодуй" имат място в енергетиката ни

"Въпросът за развитието на атомната енергетика в България не е геополитически"

Еленко Божков
Снимка: БГНЕС

"И двата проекта - АЕЦ "Белене" и разширяване на АЕЦ "Козлодуй" - имат място в икономиката и енергетиката на България". 

Това каза пред БНР енергийният експерт Еленко Божков, член на Стратегическия съвет при президента Румен Радев.

Според него въпросът за развитието на атомната енергетика в България не е геополитически, а технически:

"Придава му се геополитически привкус, но е експертен, защото с развитието на проекта "Белене" през последните години - в него остана руски само ядреният остров. В разработката и развитието на проекта се говореше, че след петата година на започването на неговото действие ще може да се диверсифицира ядреното гориво, с което работи централата. Само първото зареждане на реактора ще бъде с руско гориво. Що се отнася до АЕЦ "Козлодуй" - там най-лошото е, че още няма избрана технология. Не е решено какво ще се прави - дали ще се сложи един руски реактор, дали ще се търси решение с малки модулни реактори, или ще се чака сертифицирането на реактора на "Уестингхаус"-AP1000?". 

По думите му забавянето на решението кой проект трябва да се реализира пречи много на развитието на енергетиката ни и "рискува да ни остави без базови генериращи мощности в следващите 15 години".

"Ако се започне, след една правилна експертиза, проектът "Белене", той може да бъде готов още пред 2028 г. с първия си блок и след още година и половина - с втория блок - 1000 мегавата", прогнозира той. 

Божков посочи, че са правени няколко анализа по проекта за АЕЦ "Белене" и коментира:

"Най-добре е Европейската агенция за ядрена енергетика или Европейската организация за икономическа сигурност и сътрудничество да направи независим анализ, за да могат всички да се убедят и да се тръгне напред по реализирането на проекта. Човек трябва да е много пристрастен, за да не вижда, че преимуществата определено са на страната на развитие на "Белене".

Енергийният експерт коментира и забавянето в изграждането на газовата връзка с Гърция, като определи това като "непростимо бездействие, демонстрирано от предишното ръководство на "Булгаргаз":

"След като сами си отрязахме количествата, сега се надяваме въпросът да се реши по метеорологичен и по геополитически начин, т.е. да разчитаме на по-топлото време и на успокояване на конфликта между Русия и Украйна. И не на последно място - най-после "Северен поток 2" да тръгне, което със сигурност ще намали цените на природния газ в Европа, а оттам и на цената на електрическата енергия - и то на нашата борса".

Интервюто на Людмила Железова с Еленко Божков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени