Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преоткриване на художествени светове

Групова изложба под заглавие „Ехо“ представя галерия „Сариева“ в Пловдив до 12 март. Кураторката Веселина Сариева преоткрива за публиката и колекционерите двама артисти – Станка Цонкова – Уша и Владимир Иванов. Партнира им младата София Грънчарова. 

Заглавието никак не е случайно, защото именно да се чуе ехото, което отзвучава, е „задачата“ на тази изложба. Както напомня Сариева: „Ехо в акустиката е физическо явление, което представлява отражение на звука, което пристига при слушателя със закъснение след първоначалния звук. Когато звукът или самото ехо се отрази няколко пъти от няколко повърхности, тогава се говори за реверберация.“

Тук ключови са закъснението и отразяването от няколко повърхности, тоест реверберацията. Макар да са познати добре във времето, което визира изложбата – именно 70-те и 80-те години на миналия век, творбите на Владимир Иванов и Станка Цонкова – Уша получават чрез представянето си в изложбата този ефект сред младите творци в областта. 

Целта на кураторката е да преоткрие „ранни художествени практики“ от един отминал период и да им даде възможност не само наново да въздействат, но и да придобият приемственост, да се получи връзката между артисти от различни периоди на художествения ни живот. Е, случило се е. Както четем в информацията за изложбата, „разглеждането на ЕХО предполага движение и динамика на посетителя, които граничат с перформативност на начина на лично виждане и осмисляне“.

Чуйте Станка Цонкова – Уша.

Снимки –  галерия „Сариева“ 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени