Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливен почете паметта на Апостола на свободата

Снимка: Стоян Радев, БНР

Възпоменателна церемония по случай 149-години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски се състоя в Сливен тази вечер.

Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени на паметника на Левски от областния управител Веселин Вълчев, заместник-кмета Пепа Чиликова, общински съветници, политически организации и патриотични организации, граждани. Почетния караул бе от представители на клуб „Традиция“.

„Каквото и да кажем за Дякона, винаги ще е малко, защото неговите стъпки винаги ще отекват по земите ни,“ каза в словото си пред дошлите да почетат паметта на Левски заместник-кметът Пепа Чиликова. 

„Дякона не можа да види отечеството си свободно, но той пося семената на свободата и ни завеща делата ни винаги да са за благоденствието на България“. 

На площада, носещ името на Апостола на свободатаq отново се чуха едни от най-силните му думи припомнени от децата от Начално училище „Васил Левски“. 

„Ако печеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си".  

През 1870 година в Сливен е основан таен революционен комитет, заради който Левски е бил чест гост в града. Той се е подвизавал като търговец-абаджия от Битоля, а революционните стихове на Добри Чинтулов са му били любими, припомниха днес от областната администрация.

Вижте фото галерията от възпоменателната церемония в Сливен на кореспондента на БНР в региона Стоян Радев:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна