Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават социалните пенсии за инвалидност

| обновено на 22.02.22 в 17:47
Георги Гьоков
Снимка: БГНЕС

Щурмът към парламента на добре познатите майки от инициативата "Системата ни убива" доведе до спешни промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Ръководствата на парламентарните групи и социалният министър Георги Гьоков набързо се видяха и се разбраха да предложат увеличение на инвалидните пенсии, така че да отговорят на исканията на майките. 

Промяната предвижда за хората със 100% степен на увреждане с определена чужда помощ държавата да изплаща 160% от социалната пенсия за старост, която както и досега служи за основа за изчисления. Досега този процент беше 135. За хората с 91 до 100% трайно намалена работоспособност пенсията вече ще е 140%, а за най-масовия случай, когато увреждането е от 71 до 90% пенсията се повишава от 125 на 130%. 

Това ще струва на хазната 9 млн. лева. Парите ще дойдат от икономии в бюджета на Държавното обществено осигуряване, обясни председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански. 

Осигуряването на социалната подкрепа за нуждаещи се граждани е приоритет за правителството, заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков: 

"В голяма степен отговаря на исканията на майките за увеличаване на социалните пенсии".

Гьоков отчете още, че общо 230 млн. лева от Бюджета на държавното обществено осигуряване са пряко насочени за подкрепа на хората с увреждания. 

Следващата седмица активисти на "Системата ни убива" ще присъстват на заседанието на Социалната комисия, а управляващите обещаха цялостна реформа в социалния сектор

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна