Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Герджиков: Големите университети са по-видими за научната общност и за класациите

Не става дума за насилствено обединяване на ВУЗ-ове, уточни председателят на Съвета на ректорите

Проф. Анастас Герджиков
Снимка: БГНЕС

"За нас беше важно това, че министър Николай Денков не говори за насилствено обединяване, както се твърдеше в някои медии. Той предлага сега да се обсъдят критериите, по които да се определя, кои университети са близки и могат да се обединят. ... Притесненията на ректорите идват от това, че има и примери за негативи. Те са известни, има и книги написали за тях. Бихме могли да се опитаме да направим едно обединение, което да бъде и доброволно, и полезно, и да има всички позитиви, и да избегнем негативите".

Това заяви пред БНР ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" - проф. Анастас Герджиков, председател на Съвета на ректорите. 

По думите му е поставено началото на едно обсъждане, което ще е общо за Министерството на образованието и Съвета на ректорите:

"Не мисля, че университети в България са много. И студентите не са много. ЕС има цел за това какъв процент от населението да бъде с висше образование, който ние не можем да достигнем изобщо, всъщност студентите ни са малко. Тук става дума за това качеството на образованието да е високо и как от едно евентуално обединяване университетите да спечелят. От самия мащаб на обединението се печели".

Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" подчерта, че по-големите университети са по-видими и за научната общност по света, и за международните класации, и за кандидат-студентите от България и чужбина:

"Така се печели от ефективността, защото ще имаме по-големи възможности - неща, които не можем да си позволим по отделно, ще си ги позволим заедно".   

Проф. Герджиков беше категоричен, че акредитацията на висшите учебни заведения може да се оптимизира:

"Най-доброто, което може да се направи, министър Денков днес го посочи и всички сме на това мнение, е да се намерят критерии, които са обективно измерими".

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Анастас Герджиков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна