Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Асен Дудов: Националният антираков план е план за въвеждане на Европейския

Проф. Асен Дудов
Снимка: Аджибадем Сити Клиник

Какво представлява Европейският противораков план и какво е приложението му в България?

Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество:

“Искам да поставя акцент върху това, че не трябва, правейки Национален план, да излизаме извън Европейския контекст. Европейският противораков план не трябва да се променя в своята същност, а да бъде унифициран в отделните страни членки. Националният план представлява план за въвеждането на Европейския противораков план.

Планът има четири стълба. Първият се състой в това как да се предпазим и как да проведем скрининг, пресяване на хората, за да открием онкологичните заболявания. Или как да избегнем факторите на околната среда, водещи до онкологични заболявания. Ваксинациите срещу човешки папиломен вирус както при момичетата, така и при момчетата предпазват от редица форми на рак – на маточната шийка, тумори на главата и шията при двата пола. Тази група злокачествени заболявания може драстично да намалее с тази ваксинация.

Друга ваксинация, която има положителен ефект във времето е срещу Хепатит Б, която за щастие стана задължителна при децата.

Другите стълбове – иновативна диагностика и лечение и не на последно място идва четвъртият стълб, свързан с качеството на живот.

До средата на месец март трябва да изпратим един първичен проект по този разписан график, който има ЕК.

Излъчили сме експертен съвет, колеги, които работят с колегите назначени от министъра на здравеопазването. Работата е съвместна и е на институционално ниво. Всичко, което правим се предава на Министерство на здравеопазването, за да може да залегне като национална политика и да стане факт и в нашата страна.

Трансгранично здравно обслужване

“Обслужването на пациенти, особено в рамките на ЕС, е изключително важен аспект. Това, което не може да се направи в една страна членка на ЕС, специално в областта на онкологията, би могло да се извърши в друга.

Началото на такъв механизъм в момента съществува. Това е т.нар. Формуляр - E112, който позволява такова лечение в страните  членки. Но това все пак е само едни сегмент от пъзела, който трябва да се изгради, за да стане и това трансгранично сътрудничество.

Специално в областта на клиничните изпитвания България е един търсен, оценен и желан партньор, тъй като лекарите както в областта на онкологията, така и в други специалности, работят клинични изпитвания с много високо качество.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени